Заступник львівського міського голови Андрій Москаленко попросив пробачення у львів'ян, котрих образило проведення занять із йоги в Органному залі, й пообіцяв, що міські служби використають цей досвід для уникнення подібних ситуацій надалі.

 

Про це йдеться у нотатці Москаленка у Facebook.

 

 

"В першу чергу – просимо вибачення у всіх, в кого проведення цього заходу викликало обурення. Команда Органного залу розуміє і визнає, що сакральна споруда має свою атмосферу та правила, які потрібно поважати", – зазначив заступник бурмистра.

 

"Прагнучи залучати найкращі світові практики до розвитку Органного залу, на жаль, стаються непорозуміння. Цю ситуацію ми та команда Органного залу візьмемо як досвід для недопущення подібних ситуацій в майбутньому. Дякуємо всім, хто звернув на це увагу", – резюмував Андрій Москаленко.

 

Таку саму заяву дослівно опублікувала від свого імені й адміністрація Будинку органної та камерної музики.

 

Заняття з йоги провели в Органному залі 29 липня. Вправи виконували на сцені при вівтарі храму, котрий досі використовує римо-католицька громада святої Марії Магдалини для проведення богослужінь. До того ж частину львів'ян обурило те, що таку подію проводили у день святкування 1030-річчя хрещення України-Русі.

 

"Цієї неділі, коли Україна на державному рівні святкувала ювілей хрещення Русі, який повернув Україну до європейського та християнського цивілізаційного розвитку, Львів знову повернувся дупою до цього вибору", – писала у Facebook колишня консультантка з комунікацій Львівської архидієцезії РКЦ Олена Кулигіна.

 

Як розповів раніше в коментарі виданню "Твоє місто" заступник директора Органного залу Тарас Демко, заняття з йоги було соціальним безкоштовним проектом, у якому міг взяти участь кожен охочий. З його слів, організатори обумовлювали з адміністрацією, що під час занять не буде ніяких провокативних поз, люди просто медитуватимуть під тиху музику.

 

"Йога – це духовна практика, і загалом нічого зневажливого в ній немає. У нас хороші стосунки з настоятелем і релігійною громадою, але ми не змушені з ними погоджувати репертуар концертів або події, які тут відбуваються. Очевидно, що чогось вульгарного чи такого, що суперечить моралі, ми не будемо допускати у стінах концертного залу, який колись був костелом. Попри те, ми розуміємо, що тут релігійна громада є офіційним суборендарем, тому під час концертів, наприклад, ми завжди закриваємо вівтар, як це і було раніше, адже люди сидять до нього спиною і це може образити почуття вірян. Так само було і під час заняття з йоги", – сказав Демко.

 

01.08.2018