В інституті системи «Роскосмос» тривають обшуки.

ФСБ намагається виявити сліди шпигунства і державної зради.  

 

 

У Центральному науково-дослідному інституті машинобудування (ЦНДІМАШ) – головній науковій організації «Роскосмосу» – в п'ятницю, 20 липня, вранці почалися обшуки. Про це повідомила російська газета «Коммерсантъ» з покликом на прес-службі державної корпорації. За інформацією видання, слідчі дії  проводять в рамках кримінальної справи, порушеної за ст. 275 КК РФ про державну зраду і можливу передачу відомостей про російські гіперзвукові проекти іноземним спецслужбам.

 

«Генеральний директор держкорпорації Дмитро Рогозін дав вказівку нашій службі безпеки надавати максимальну підтримку слідчим органам», – заявили в прес-службі «Роскосмосу».

 

Як пише «Коммерсантъ» з покликом на свої джерела, обшуки також проводять в кабінеті директора дослідницько-аналітичного центру Об'єднаної ракетно-космічної корпорації (ОРКК) Дмитра Пайсона. ФСБ перевіряє близько десятка людей з космічної галузі на предмет з можливої ​​співпраці зі західними спецслужбами в рамках кримінальної справи, порушеної недавно за згаданою статтею. Російські спецслужби підозрюють, що відомості під грифом «Цілком таємно» про російські гіперзвукові проекти були зумисно передані іноземним спецслужбам.

 

«Йдеться про вузьке коло осіб, котрі володіють високою категорією секретності й присутніх на профільних нарадах з військової складової космічної програми», – розповіло джерело газети. Обшуки одночасно проходять у  ЦНДІМАШ (розташований в Королеві) і будівлі ОРКК (розташована в Москві). Слідство вважає, що витік стався від співробітників ЦНДІМАШ, «з котрими Дмитро Пайсон підтримував тісний контакт».

 

Нагадаємо, що про гіперзвукову зброю в березні цього року говорив президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам. Він розповів про гіперзвукову авіаційну ракету «Кинджал», здатну розвивати швидкість до 12 тисяч км/год, подолати відстань до двох тисяч кілометрів, нести ядерні та звичайні боєприпаси.

20.07.2018