Чубаров роздратований результатами зустрічі Трампа та Путіна.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розкритикував позицію президента США Дональда Трампа на його зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним, зазначивши, що підсумки переговорів американського та російського лідерів його дратують.

 

Таку заяву Чубаров зробив на четверговому брифінґу в Києві, присвяченому підготовці проекту резолюції Генеральної асамблеї ООН у контексті актуалізації кримської тематики в міжнародних документах, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Усе це ми робимо й надалі робитимемо, але необхідно перейти на якийсь якісний рівень для того, щоб резолюції спрацювали вже конкретно на ситуацію в Криму. Поки що ми не знайшли такого механізму, не пройшли цього рівня, тому певною мірою є таке роздратування результатами останньої зустрічі Трампа з Путіним", – зазначив голова Меджлісу.

 

"Ми виходили з того, що на цій зустрічі Трамп просто жорстко від імені американської держави... попередить Путіна про те, що можуть бути поглиблені санкції, що можуть бути вжиті додаткові заходи тиску на Росію, якщо вона не повернеться в рамки міжнародного права. І Трамп із цими нашими очікуваннями й завданням, які на нього покладали Конгрес і Сенат США, не впорався", – пояснив Чубаров.

 

Зі слів голови Меджлісу, наразі є спроби "виправдатися". "Вчора вже були заяви конгресменів про те, що обов'язково будуть нові санкції", – звернув увагу Чубаров.

 

"Потрібен ще один рівень мобілізації західного світу на чолі з американцями для того, щоб тиснути на Росію, щоб вони почали виконувати резолюції", – заявив голова Меджлісу, додавши, що російська влада продовжує репресії та гоніння кримськотатарського народу в Криму, а спроби змінити ситуацію з порушенням прав людини на півострові не мають успіху.

 

"Ми маємо шукати інші форми для актуалізації питання повернення Криму та повернення контролю над окремими районами Луганської та Донецької областей", – закликав Чубаров.

 

"У політичну осінь треба приходити з конкретними кроками, щоб актуалізувати питання деокупації... Інакше ми регулярно зустрічатимемося, слухатимемо моніторинг, говоритимемо про репресії", – обурився він.

 

Як розповів менеджер із комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Ельвір Сагірман, аналіз порушень прав людини в окупованому Криму свідчить: за перші півроку було зафіксовано шість жертв, четверо з яких – представники кримськотатарського народу.

 

"За перше півріччя окупанти провели 66 обшуків... Вони пов'язані з нібито розповсюдженням екстремістських матеріалів... Деякі обшуки супроводжувалися застосуванням фізичної сили та порушеннями", – повідомив він.

 

Правозахисники зафіксували 73 випадки незаконного затримання, а серед більшості затриманих – представники кримськотатарського народу, під час затримання яких часто застосовували фізичну силу.

 

Також, згідно з аналізом, проведеним Кримськотатарським ресурсним центром, за шість місяців 2018 року було зафіксовано 98 фактів арештів, 76 з яких припало на представників кримськотатарського народу.

 

19.07.2018