Смартфон переміг секс

Більше вчаться, менше п'ють, краще сім'я, а не друзі, а замість рандки сидять у чаті – британські підлітки є щораз розсудливішими, тому суттєво зменшується і число підліткових вагітностей. Доростає так зване розсудливе покоління (“Generation Sensible”)

 

 

"Вагітність? Я впевнена, що це відрізало б мене від ровесників, а вдома би викликало скандал," – переконує дівчина підліткового віку, котру цитують в найновішій доповіді British Pregnancy Advisory Service (BPAS), організації, що консультує в питаннях материнства і полегшує британкам доступ до аборту. "Підлітків вважають безвідповідальними та егоїстичними, мабуть тому ми не можемо бути достатньо зрілими і фінансово стабільними, щоб виховувати дитину," – додає інша.

 

 

Інтерв'юери BPAS опитали тисячу британців віком 16-18 років про життєві пріоритети, підхід до стосунків і сексу, улюблені способи на дозвілля і кількість випитого за тиждень. Результати досліджень заскочили: британські підлітки імпонують розсудливістю, стриманістю і зосереджені на навчанні. Аж ⅔ ще не мали першого сексу, а ¼ ніколи пила алкоголю. Понад 80%  переконує, що найважливіші є для них гарні оцінки, а в майбутньому – успіх в омріяній роботі.

 

 

Теж вони люблять проводити час вдома, з сім'єю; більшість з анкетованих стверджують, що вважають це однозначно кращим, ніж зустрічі з друзями. З друзями радше розмовляють в інтернеті. "60-70% часу, який я проводжу з друзями, це зустрічі online. Так легше і спонтанніше," – переконує один з анкетованих.

 

Менш як ¼ опитаних безпосередньо зустрічається з друзями так само часто, як в інтернеті.

 

 

Навіть кохання рідко виганяє молодих британців з дому. "Я зустрічаюся з хлопцем раз на тиждень, але скайпом ми розмовляємо щоденно. Думаю, що 80% наших зустрічей проходять в мережі, а десь 20% тет-а-тет," – розповідає одна дівчина-підліток.

 

Автори доповіді признають, що це один з чинників, які впливають на зменшення числа підліткових вагітностей. І навіть коли підлітки вже виберуться на побачення, то не часто дозволяють гормонам понести себе. "Багато молодих людей вважає, що секс – це щось виняткове, що вимагає повної довіри і серйозних стосунків. А осіб, яких вважають розпусними, сприймають щораз негативніше," – читаємо в доповіді.

 

З документа також випливає, що коли підлітки все ж йдуть "на все", то надійно забезпечуються. "Контрацепція дуже важлива, більшість моїх знайомих в житті не займалися би сексом без презерватива, а часто навіть двох нараз, – розповідає одна з досліджуваних. – Сьогодні менше дівчат вагітніє, бо використання презервативів стало такою ж нормою, як і протизаплідні таблетки," – додає інша. Тільки 14% призналося, що контрацепцію стосують зрідка або ніколи.

 

Дослідники не роблять висновків, що ж найсильніше вплинуло на зміну поведінки, але звертають увагу на сексуальну просвіту в школах. "Ідеально було би, коли б діти могли розмовляти про секс з батьками, але часто і одних, і других стримує сором. А якщо в школі підлітки не дістають адекватної інформації, то починають шукати її в менш надійних місцях – в телепрограмах чи в порнографії, які точно не дадуть знань, потрібних для запобігання незапланованої вагітності", – читаємо в доповіді.

 

Британці є правдивими ветеранами війни з підлітковою вагітністю, бо десятиріччями вони були у цьому безславними лідерами Західної Європи. В 1998 році кабінет Тоні Блера запровадив урядову стратегію для того, щоб підвищити рівень освіти і полегшити доступ до контрацепції. Однак нині BPAS нагадує: хоч ця програма, безумовно, зробила багато доброго, але це не було єдиним чинником зменшення кількості вагітностей – вісім років тому програму цілком закрили, але все одно ця кількість далі спадає.

 

За даними національного статистичного бюро, в 2016 році в Англії та Уельсі завагітніло 18 тисяч дівчат, молодших за 18 років, що аж на 11% менше, ніж в 2015 році.

 

 

"Сьогоднішні підлітки зрілі і відповідальні, особливо в питанні сексу і алкоголю", – говорить Кетрін О'Брайен, експерт BPAS.

 

На думку авторів доповіді, ми маємо справу з "так званим розсудливим поколінням (при цьому учасники дослідження сприймали цю назву трохи з гордістю, трохи з насмішкою і скепсисом), яке сильно зосереджене на науці та майбутній кар'єрі. Це покоління знає, що коли вже нині важко не працювати, то буде дуже важко досягти рівня фінансової стабільності власних батьків".

 

Social media, SRE, and sensible drinking: Understanding the dramatic decline in teenage pregnancy
British Pregnancy Advisory Service​

Marta Urzędowska
Smartfon pobił seks
Gazeta Wyborcza, 19.07. 2018
Зреферував О.Д.

 

 

 

19.07.2018