Порошенко: Ми не запитуємо про НАТО – це наш вибір.

 

Президент Петро Порошенко заявив про те, що Україна самотужки приймає рішення про свій зовнішньополітичний вибір і не має наміру узгоджувати свою волю з іншими.

 

Про це Порошенко заявив на прес-конференції після своєї зустрічі з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Солтенбергом, інформує прес-служба АП.

 

 

"Інтеграція до ЄС та НАТО є пріоритетом нашої зовнішньої політики. Цей цивілізаційний вибір міцно підтримується українським народом. Ось чому я маю намір закріпити цей стратегічний курс у Конституції України", – сказав голова держави.

 

Президент зауважив, що сьогоднішня зустріч з Альянсом у Брюсселі є символічною, оскільки відзначає 10-ту річницю Бухарестського саміту, коли Україна та Грузія взяли на себе зобов'язання щодо майбутнього членства в НАТО.

 

"Ми вважаємо, що двері Альянсу залишаться відкритими, і Україна, яка поділяє спільні цінності НАТО, стане союзником, коли ми будемо готові. Ми не запитуємо ні в кого: чи маємо ми право стати країною-членом, чи ні. Це суверенний вибір українського народу. І ми вітаємо вашу тверду позицію, пане Генеральний секретар, та позицію держав-членів", – зазначив Петро Порошенко.

 

"Сподіваюся, що союзники визнають і підтримують євроатлантичні прагнення українців", – наголосив він.

 

Президент наголошує, що Україна цінує підтримку Альянсом наших реформ у секторі оборони та безпеки згідно зі стандартами НАТО.

 

"Досягнення стандартів НАТО та відповідність критеріям членства є основними завданнями реформ у сфері безпеки та оборони України", – сказав президент.

 

Голова держави нагадав про прийняття нового закону про національну безпеку, назвавши його "значним кроком уперед". "Нашою метою є досягнення стандартів НАТО та повна взаємосумісність з силами НАТО до 2020 року", – підкреслив президент.

 

Єнс Столтеберг прийняв до відома заяви, що довгострокова мета України – приєднання до Альянсу. Генсек НАТО закликав до впровадження "безпекового" закону, щоб ця реформа почала діяти. "Це наблизить Україну до НАТО. Але в першу чергу це зміцнить вашу безпеку та демократію", – сказав Столтенберг.

 

12.07.2018