Верховна Рада відмовилася оновлювати ЦВК.

 

Верховна Рада на своєму засіданні у четвер не підтримала пропозицію розглянути питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії.

 

Як передає УНІАН, народним депутатам забракло голосів для початку процедури.

 

Так, іще на початку засідання більшість представників від фракцій висловилися проти пропонованого складу ЦВК. Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що напередодні до нього звернулися низка голів фракцій, які повідомили, що не братимуть участь у голосуванні. "Це ставить під великий ризик формування ЦВК. Якщо ми під час голосувань і розгляду знімемо старий склад ЦВК, а новий не оберемо, це введе в юридичний колапс всю українську державу”, – застеріг спікер. З

 

годом Парубій поставив на “рейтингове” голосування питання щодо готовності депутатів перейти до справи ЦВК. Відтак за те, аби почати розгляд питання іще в четвер, проголосувало лише 189 народних депутатів. Зокрема, від Блоку Петра Порошенка проголосувало 117 депутатів, “Народного фронту” – 10, “Самопомочі” – 17, Радикальної партії – 16, “Батьківщини” – 1, групи “Воля народу” – 9. Від фракції “Опозиційний блок” та групи “Відродження” цю пропозицію не підтримав жоден депутат.

 

Після провалу голосування фракція Блоку Петра Порошенка оголосила свій протест і заявила, що парламент не може перейти до інших справ, поки не призначить нову ЦВК. 

 

“Фракція БПП одностайно підтримує розгляд цього питання і неодноразово вимагала розгляду цього питання в цьому залі. Український народ чекає на це рішення роками, громадськість постійно вимагає оновлення ЦВК”, – сказав голова фракції Артур Герасимов.

 

При цім він додав, що “те, що сталося в цій сесійній залі, чітко показало, хто за реформи, а хто проти”.

 

Герасимов закликав голову Верховної Ради Андрія Парубія “терміново повернутися до розгляду питання про оновлення складу ЦВК”. "До результативного рішення цього питання ми вважаємо, що ВРУ немає жодного морального права розглядати будь-який інший законопроект”, – наголосив Герасимов.

 

Відтак більшість членів фракції БПП покинула сесійну залу. Голова парламенту Андрій Парубій оголосив про перерву для консультацій – наразі результату немає.

 

Раніше Президент вніс до парламенту подання про призначення на посади членів ЦВК Алли Басалаєвої, Наталії Бернацької, Михайла Вербенського, Андрія Євстігнєєва, Ірини Єфремової, Ольги Желтової, Олега Конопольського, Світлани Кустової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова та Тетяни Юзькової – загалом 14 кандидатур.

 

Семирічний термін повноважень 13 з 15 членів Центрвиборчкому вже давно вичерпався. Когось одного із президентського списку ще вилучать.

 

05.07.2018