Рівень води в річках Прикарпаття падає, але все ще є загрозливим.

 

На річках Івано-Франківської області по завершенні злив переважає спад рівнів води. Виняток – лише річка Ворона в Тисменицькому районі.

 

Про це повідомляє "Голос України" з покликом на свіжу інформацію ДСНС.

 

 

Працівники пожежно-рятувальних підрозділів продовжують відкачувати воду з підвальних приміщень житлових будинків і присадибних ділянок у районах, що найбільше постраждали від повені. Спеціалісти рятувально-водолазних станцій стежать за безпекою біля повноводих річок та озер. У Коломиї рятувальники не пустили на озеро 16 підлітків.

 

1 липня вода забрала життя двох чоловіків у Долинському районі. Вони їхали легковим автомобілем і перекинулися в річку Лужанка біля села Витвиця. Рятувальники витягли машину з води, але люди вже були без ознак життя.

 

Зі слів заступника начальника управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА Івана Дембича, за три дні, 28-30 червня, випала майже третина місячної норми опадів. А в деяких районах цей показник сягав 128%.

 

Про це повідомляє "Репортер".

 

Як розповіла прес-секретар управління ДСНС в області Світлана Бабушкіна, за ці кілька днів опадів підтопило багато будівель і площ – приблизно 200 житлових, адміністративних та виробничих споруд і 1324 присадибні ділянки.

 

На річках розмило дев’ять ділянок берега та п’ять берегоукріплень у Богородчанському та Снятинському районах. Крім того, в районі села Жураки Богородчанського району розмило дамбу.

 

Вода пошкодила вісім автомобільних мостів у Верховинському, Богородчанському та Снятинському районах та один пішохідний – у тих же Жураках. Ці мости сполучали сільські дороги з приватними присадибними ділянками. 

 

Крім того, вода зруйнувала п’ять доріг у Богородчанському, Городенківському та Снятинському районах. 

 

Також негода пошкодила дротовий зв’язок Укртелекому у 113 населених пунктах і знеструмила 74 автоматичні телефонні станції (АТС).

 

Крім того, із затоплених приміщень евакуювали людей:

– у Снятині з підтопленого будинку забрали жінку 1944 року народження;

– у Гончарові Тлумацького району з дому бабусі та дідуся евакуювали їхнього 11-річного онука. Дитину передали батькам, а самі господарі залишати будинок відмовились;

– у Добровлянах Калуського району за допомогою буксирного тросу витяг­нули мікроавтобус "Мерседес Спринтер" з 30-річним водієм і пасажиркою;

– у Богородчанах, на вулиці Шевченка, з підтопленої території витягли п’ять легкових автівок.

 

У перший день негоди, увечері 28 червня, в селі Глибоке Богородчанського району блискавкою травмувало двох жінок 34 і 25 років.

 

Сума збитків від негоди наразі ще невідома. На місцях усе підраховують спеціальні комісії від місцевої влади. "Вони складають відповідні акти, а потім приймають рішення про відшкодування або не відшкодування збитків залежно від потреби", – каже заступник начальника управління з питань цивільного захисту ОДА Іван Дембич. Він додав: відшкодувати все – неможливо; також у багатьох випадках не вдається визначити суму збитків.

 

04.07.2018