Американські сенатори підтвердили вплив Росії на вибори.

На їхню думку, Кремль дійсно намагався посприяти перемозі Дональда Трампа.

 

 

Комітет з розвідки Сенату Сполучених Штатів підтримав висновки американських спецслужб про втручання Росії в президентські вибори в США 2016 року з метою надання сприяння кампанії Дональда Трампа. Про це йдеться в звіті комітету, опублікованому у вівторок, 3 липня.

 

«Комітет майже півтора року вивчав аналітичну роботу, виконану розвідувальним співтовариством, і джерела, на яких вона ґрунтувалася, і не бачить жодних причин оскаржувати його висновки. Розслідування триває», – йдеться в публічній заяві, поширеній головою комітету республіканцем Річардом Берром (Richard Burr), яку цитує видання Politico. Берр висловив надію на швидку появу додаткових матеріалів, які «додадуть ясності у справі про діяльність Росії щодо виборів у США».

 

Заступник голови комітету Марк Ворнер (Mark Warner) назвав дії російської сторони «широкомасштабними і ретельно опрацьованими». «Їхньою метою був підрив суспільної віри в демократичний процес, нашкодити Гілларі Клінтон і допомогти Дональдові Трампу», – вважає він.

 

Позиція сенаторів, однак, розходиться з оцінкою їхніх колег з Комітету з розвідки Палати представників, котрі випустили в березні власний звіт про втручання Росії в американські президентські вибори. У звіті комітету Палати представників говориться, що розвідка помилилася, висновуючись, що Росія домагалася перемоги Трампа. Автори документа також відзначали відсутність відкритих даних, які свідчили б про змову людей з виборчого штабу Трампа з Кремлем. 

 

У травні комітет з розвідки Сенату США опублікував розсекречену частина доповіді, підготовлену в січні 2017 року за участі Центрального розвідувального управління, Федерального бюро розслідувань і Аґенції національної безпеки. У документі говориться, що Кремль втручався в хід президентських виборів в США в 2016 році.

04.07.2018