Українець Литвінов змарнів у російській в'язниці на 17 кілограмів.

 

Український консул в Новосибірську відвідав у колонії під Магаданом українського політв’язня Кремля Сергія Литвінова, якого засудили до восьми з половиною років колонії за звинуваченням у скоєнні розбою проти громадянина Росії Олександра Лисенка. Це перший візит українського консула до політв’язня за той час, коли Литвінов відбуває покарання саме під Магаданом.

 

Про це в коментарі "Громадському" повідомив обізнаний у справах українських політв’язнів Станіслав Огоровий, який з цього приводу спілкувався з українським консулом в Новосибірську Діаною Івановою.

 

 

"Вона була в Литвінова три дні тому. Наскільки мені відомо – це перший випадок, коли консул там під Магаданом його побачила. Його два роки ніхто не бачив, хоча консул неодноразово писала запити на його відвідування", – сказав Огоровий.

 

З його слів, Литвінов за час перебування в колонії суворого режиму схуд на 17 кілограмів через погане харчування та недобрі умови.

 

Огоровий додав, що українському політв’язню не видали нового літнього комплекту одягу, тому він вимушений вбирати звичайну футболку та штани чорного кольору. Водночас адміністрація колонії вважає це порушенням режиму та відправляє політв’язня до штрафного ізолятора.

 

"У нього немає ніякої підтримки з батьківщини, немає посилок. Я думаю, що він взагалі втратив зв’язок з родиною. Він хоче повернутися в Ростовську область, де він спочатку відбував покарання, адже за законом – це те місце, де він був засуджений, і він має на це право", – сказав Огоровий.

 

Сергія Литвінова затримали у 2014 році, звинувативши у вбивствах кількох десятків мирних жителів Луганської області, які він нібито вчинив, перебуваючи в складі добровольчого батальйону "Дніпро-1".

 

Захист довів, що "жертв" Литвінова ніколи не існувало, тоді слідчий комітет РФ звинувачення зняв. Відразу після цього українця звинуватили у крадіжці та засудили до восьми з половиною років ув'язнення.

 

Правозахисниця Марія Томак розповідала в інтерв'ю Z, що Литвінова захотіли засудити за "прімєнєніє нєзаконних мєтодов вєдєнія войни".

 

"Це простий чоловік із села в Луганській області, він не активіст, реально ніде не воював – але їм була потрібна людина у справі про масові розстріли «русскоязичного насєлєнія». І вони знайшли цього сердешного Литвінова, приписали йому і розстріли, і зґвалтування – це був просто твір на вільну тему, без жодних доказів, з вигаданими іменами, неправильними адресами", – розповідала Томак.

 

Зі слів Марії, Литвінов начебто дав покази на Коломойського, на Авакова, на Березу, на військове та політичне керівництво "про те, що вони віддавали накази про розстріли цивільного населення". 

 

02.07.2018