ВМС озброїлися чотирма панцерними катерами – "несподіванкою для ворога".

 

Корабельно-катерний склад Військово-Морських сил Збройних сил України поповнився новими малими броньованими артилерійськими катерами "Лубни", "Вишгород", "Кременчук" та "Нікополь".

 

Церемонія прийняття катерів відбулася 1 липня в Одесі під час урочистостей, присвячених Дню ВМС України, повідомила прес-служба Міністерства оборони.

 

 

Міністр оборони Степан Полторак вручив військово-морські прапори командирам катерів, заявивши, що держава робить все можливе, аби ліквідувати втрати, спричинені окупацією Росією Криму та Севастополя. 

 

Новосформований дивізіон катерів, до складу якого ввійшли також однотипні МБАК "Акерман" та "Бердянськ", вийшов у море, де вперше провів тактичні навчання.

 

Напередодні командувач Військово-Морських сил ЗСУ Ігор Воронченко визнав у інтерв'ю "Радіо Свобода", що катерів, звісно, не вистачить для захисту держави з моря, але українська армія на них покладає великі надії.

 

"МБАКи ефективні в прибережній зоні, залучаються до охорони комунікацій, інфраструктури портів, гаваней, гирл річок, лиманів тощо. Ну і для Азовського моря вони – придатний варіант, бо мають малу осадку", – прокоментував Воронченко.

 

"Поки що без подробиць, але виробникові бронекатерів я запропонував дещо стосовно додаткового оснащення. На противника очікує несподіванка", – заінтриґував командувач.

 

Зі слів Воронченка, найближчим часом ВМС чекають на десантно-штурмові катери типу "Кентавр".

 

"Були певні проблеми з обладнанням, але вони вирішені – агрегати, яких не вистачало, вже на суднобудівному заводі «Кузня на Рибальському». Незабаром два «Кентаври» будуть спущені на воду", – заявив очільник Військово-Морських сил.

 

"Вдалі катери. Їхні окремі характеристики перевищують аналогічні «Раптори», якими озброєний російський ВМФ. Скажімо, наші «Кентаври» більш маневрені та швидкісні, мають більшу десантомісткість – до 31 особи, тобто вміщатимуть взвод морської піхоти", – похвалив Воронченко.

 

 

Що ж до недільних навчань, то їхньою метою була перевірка рівня керованості дивізіоном, зв'язок, морський вишкіл екіпажів та тактико-технічні характеристики нових бойових одиниць. Навчання у морі проводили за підтримки морської авіації. Для цього задіяли пару вертольотів Мі-14 морської авіаційної бригади ВМС ЗС України. Під час навчань було проведено розгортання дивізіону у тактичні групи катерів, тактичне маневрування, заняття вогневої позиції під прикриттям димової завіси, вихід у атаку на виявлену морську ціль з використанням сучасних цифрових засобів радіоелектронної боротьби.

 

 

Відповідаючи на питання, коли завершиться формування "москітного флоту" в Україні, Ігор Воронченко сказав: "Створення «москітного флоту», здатного у ближній морській зоні відбити можливий напад противника, передбачається до 2020 року. Такий термін закладений у стратегії розвитку Військово-морських сил України до 2035 року". З його слів, стратегічний документ розробляємо у співпраці з фахівцями Великої Британії, Норвегії, Польщі, США, Туреччини, Швеції.

 

02.07.2018