Кіберполіція попередила про підготовку масштабної гакерської атаки з РФ.

 

Гакери із Росії заражають українські компанії шкідливими програмами, аби сформувати так звані backdoors для великої скоодинованої атаки.

 

Про це заявив голова Кіберполіції України Сергій Демедюк у інтерв'ю аґенції Reuters з оказії річниці атаки вірусу Petya на українські системи.

 

Гакери інфікують компанії у різних галузях діяльності, зокрема в банковій та енергетичній сферах. Від початку 2018 року українська поліція виявила розповсюдження різноманітними каналами вірусів, в тім числі з офіційних доменів державних інституцій, котрі зазнали гакерського проникнення раніше, або ж із фейкових ресурсів, що видаються за офіційні. Зловмисники надсилають компоненти шкідливих програм пакетами, імпортуючи їх із різних джерел, аби уникнути фільтрів антивірусних та антигакерських програм.

 

"Аналіз виявленого програмного забезпечення і його спрямованість на Україну дають нам підстави підозрювати, що це робиться [для атаки] під котрийсь конкретний день", – сказав Демедюк.

 

З його слів, дату атаки, ймовірно, визначили на державні українські свята – або День Конституції, або День Незалежності.

 

Голова Кіберполіції певен, що за наступом стоїть Росія, бо 99% слідів шкідливого трафіку вказує на Росію. "Йдеться про підтримку на державному рівні – дуже дорогу, дуже скоординовану. Це не було би можливим без підтримки офіційними структурами. Ми говоримо про Російську Федерацію", – наголосив пан Сергій.  

 

Демедюк заявив про те, що український уряд звернувся по допомогу в розслідуванні до іноземних структур. Українська кіберполіція також закликає українців пильніше ставитися до своїх комп'ютерів.

 

"Той факт, що український уряд вирішив вийти на публіку з цією проблемою, свідчить про те, що вони бояться, що ця атака може спричинити ще гірші наслідки, і хочуть перестрахуватися", – прокоментував Джейм Бласко, провідний науковець компанії AlienVault.

 

27.06.2018