На попередньому саміті ЄУ не досягнуто домовленості щодо біженців.

Відсутність рішення з цього питання ставить під загрозу подальше існування Шенґенської угоди.

 

 

У Брюсселі в неділю, 24 червня, пройшов позачерговий саміт з питання міґрації. У ньому взяли участь представники 16-ти з 28 країн Європейської Унії, тому його можна вважати радше попереднім, перед повноцінним самітом ЄУ, який відбудеться 28 червня. Про це повідомило німецьке видання Bild.

 

Учасники зустрічі намагалися виробити попереднє спільне рішення з питань біженців, утім їхні намагання завершилися фіаско через впертість Італії. Рим не відкидає «технічних домовленостей» в цій сфері, але висуває низку умов. Так, новий прем'єр-міністр цієї країни Джузеппе Конте представив на саміті план з десяти пунктів, який, зокрема, передбачає відмову від Дублінського угоди, що регулює прийняття біженців до Європи. Цей документ передбачає, що за біженця відповідальна та країна Європейської Унії, в яку він здійснив перший в'їзд.

 

«Якщо не вирішити проблему міґрантів і біженців, котрі приїжджають до Європи, то Шенґенська зона в ЄУ, всередині якої можна пересуватися між країнами без віз, може опинитися під загрозою», – застеріг Конте.

 

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель за підсумками саміту заявила про бажання знайти загальноєвропейське рішення зі всіх можливих тем. «Там, де це неможливо, ми хочемо об'єднати тих, хто готовий до співпраці, і виробити загальні рамки дій», – пояснила Меркель.

 

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що недільна дискусія була все ж корисною. Вона, за його словами, допомогла «усунути рішення, які не відповідають нашим цінностям». Таким рішенням Макрон, зокрема, вважає відмову впускати біженців на зовнішніх кордонах ЄУ.

25.06.2018