Парубій не знав про "апеляційну" правку закону про ВАКС.

 

Голова парламенту Андрій Парубій заявив про те, що у Верховній Раді проведуть консультації, аби визначитися з порядком виправлення норми в законі про Вищий антикорупційний суд щодо подання апеляцій.

 

Про це Парубій сказав на брифінґу для журналістів після погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Механізм внесення змін до закону, звісно, існує. Це може бути внесено групою депутатів, окремим депутатом. Думаю, що протягом сьогоднішнього дня обговорюватимемо можливості – це може бути окрема правка, а може бути в законі, який нині готується щодо судоустрою (про створення, власне, Вищого антикорупційного суду, – Z), – вона може бути внесена і в тіло законопроекту до другого читання", – запропонував голова ВР.

 

"Технічно, формат існує. Нам доведеться провести консультації, щоб визначити, який із форматів буде найбільш оптимальним для рекомендацій щодо голосування в залі", – додав спікер.

 

Зі слів Парубія, про остаточне формулювання відповідної норми він дізнався перед підписанням ухваленого парламентом закону – тобто вже після голосування.

 

При цім Парубій додав, що це положення містилося в рішенні комітету з питань правової політики та правосуддя, котре роздали народним депутатам перед голосуванням.

 

Нагадаємо, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ.

 

Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів під час обрання суддів.

 

13 червня в офіційній парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон про Вищий антикорупційний суд. Антикорупційні організації звернули увагу на положення, згідно з котрим апеляції в справах НАБУ, які вже розглядаються судами, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не в Антикорупційному суді. Вони звинуватили парламент у недотриманні процедури та маніпуляціях із текстом.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що підтримує розгляд апеляцій саме в Антикорупційному суді, а не судах загальної юрисдикції, однак сказав, що не тиснутиме на парламент.

 

18.06.2018