Україна висловила ультиматум через недопуск омбудсмена до Сенцова і Карпюка.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що російська омбудсмен Тетяна Москалькова не зможе відвідати в українському СІЗО керівника аґенціїї "РІА Новості" в Україні Кирила Вишинського, підозрюваного в державній зраді, поки Росія не забезпечить відвідини Денісовою українського режисера Олега Сенцова, котрого утримують у колонії міста Лабитнанґі.

 

Про це омбудсмен заявила в коментарі виданню "Цензор.НЕТ".

 

Субота, 16 червня. Людмилу Денісову не пускають до Миколи Карпюка

 

Денісова нагадала, що передала Москальковій список українських політв'язнів, яких утримують у в'язницях РФ й окупованого Криму, а також план відвідин. Подібний список натомість передав і офіс російського омбудсмена. "Список містить 34 прізвища. Але у половини не вказано громадянство і не вказані місця утримання. Ми цей список отримали як робочий варіант, неофіційний", – прокоментувала Денісова.

 

На понеділок, 18 червня, призначено зустріч Денісової й Москалькової в Москві, на котрій мають обговорити спільні візити до ув'язнених. "Я думаю, у нас буде складна розмова. Але сподіваюся, що ми домовимося, адже на вищому рівні є політичні домовленості. Однак я підозрюю, що Москалькова не ухвалює рішення", – прокоментувала Денісова.

 

У суботу Людмилі Денісовій іще й заборонили відвідати у "Владімірскому централі" Миколу Карпюка. Як повідомила омбудсмен, вона подала заяву на ім'я керівника в'язниці – той повідомив, "що зараз моя зустріч із Миколою неможлива ані як уповноваженого, ані як приватної особи". Втім, заяву пообіцяв розглянути на початку тижня.

 

Офіс омбудсмена зазначає, що попередня домовленість передбачала відвідини Карпюка ще у четвер. "Наше посольство отримало лист, що нібито вони не встигають погодити процедури згідно Консульської конвенції", – поінформувала Денісова.

 

"Якщо були домовленості двох президентів – Петра Порошенка і Владіміра Путіна – щодо надання можливості відвідати наших громадян у місцях несвободи, то треба зменшити терміни проходження всіх документів. Сьогодні відбувається таке листування з нашими консульськими службами, зі мною, щоб затягнути процес відвідання політв’язнів", – прокоментувала уповноважена.

 

Денісова передусім стурбована долею Олега Сенцова. З її слів, найбільш актуальна інформація, котрою оперує омбудсмен РФ, датована ще 5 червня! Вона додала, що відмова у відвідинах режисера "була дуже жорсткою".

 

 "Я хочу, щоб моя колега Тетяна Москалькова розуміла, що якщо ми таким чином будемо виконувати високі політичні домовленості, то я не знаю, за який час ми відвідаємо всіх політв’язнів", – наголосила пані Людмила.

 

18.06.2018