Європарламент вимагає від Росії звільнити усіх політв’язнів.

Відповідну резолюцію європарламентарі ухвалили у день початку в Росії Чемпіонату світу з футболу.

 

 

Європейський парламент у резолюції, ухваленій на пленарній сесії в четвер, 14 червня, у Страсбурзі, вимагає, щоб російська влада «негайно і беззастережно» звільнила Олега Сенцова і «всіх інших незаконно затриманих в Росії і на Кримському півострові» громадян України.

 

У документі євродепутати висловлюють «свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв’язнем Олегом Сенцовим, котрий 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домогтися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і стурбовані наслідками голодування для здоров’я Олега Сенцова».

 

У резолюції зазначено, що Сенцов «був арештований в Криму незабаром після того, як Росія взяла під контроль півострів у Чорному морі в 2014 році, а потім засуджений за свідченнями, отриманими в результаті тортур, і наразі відбуває 20-річний вирок за численні звинувачення в тероризмі в таборі суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі на крайній півночі Росії».

 

Євродепутати висловили занепокоєння, що у цій справі засуджений також Олександр Кольченко до 10 років позбавлення волі і що «ще один незаконно затриманий громадянин України Володимир Балух голодує з 19 березня».

 

Європарламент «закликає російську владу і медичні служби надати цим ув’язненим особам належну медичну допомогу і дотримуватися медичної етики, зокрема шляхом ненав’язування примусового годування або будь-якого небажаного поводження, як-от катування та інші жорстокі форми».

 

Парламентарі ЄС висловили «свою глибоку стурбованість тим, що багато українських політв’язнів, зокрема Микола Карпюк, Володимир Присич, Олексій Чорний та Євген Панов, зазнавали тортур».

 

Згідно з резолюцією ЄП, наразі в Росії налічують понад 70 українських політичних в’язнів.

14.06.2018