В Іспанії засудили члена монаршої родини.

Його визнали винним у привласненні кількох мільйонів євро з громадських фондів.

    

                                               Іньякі Урданґарін

 

Верховний суд Іспанії засудив шваґра іспанського короля Філіпа VI, герцога Пальма-де-Мальоркського, гранда Іспанії Іньякі Урданґаріна (Iñaki Urdangarin) до позбавлення волі на термін п’ять років і 10 місяців. Суд визнав його винним в податкових махінаціях і нецільовому використанні кількох мільйонів євро з громадських фондів. Серед іншого встановлено, що Урданґарін через свою фірму привласнював гонорари за заходи, яких не проводили. Про це повідомила газета El Mundo.

 

50-річний Іньякі Урданґарін – чоловік сестри іспанського короля, принцеси Крістіни. У минулому він – професійний гандболіст, котрий 170 разів виступав на міжнародних змаганнях у складі збірної країни. Урданґарін керував некомерційною організацією Nóos, до функцій якої входило сприяння розвитку спорту в Іспанії.

 

Розслідування кримінальної справи Урданґаріна і принцеси Крістіни велося з 2008 року. У лютому 2017 року суд міста Пальма-де-Мальорка на Балеарських островах оголосив вердикт, знявши з Крістіни звинувачення в сприянні в корупційній діяльності її чоловіка. Однак, згідно з вердиктом, їй належало виплатити штраф на суму 265 тисяч євро за те, що вона користувалася грішми, викраденими її чоловіком. Самого Урданґаріна суд Пальми-де-Мальорки засудив до шести років і трьох місяців в'язниці, а також до штрафу в розмірі 512 тис. євро. Звинувачення вимагало для нього 19 років ув'язнення. Адвокати Урданґаріна після вироку першої інстанції подали апеляцію до Верховного суду Іспанії.

 

Тим не менше, Іньякі Урданґарін ще може уникнути тюремного ув'язнення, якщо його помилує Конституційний суд Іспанії. Але в історії країни ще не було випадку помилування злочинців, засуджених на понад п'яти років позбавлення волі.

 

Ця справа завдала суттєвої шкоди іміджу іспанської монархії. Раніше король Філіп VI позбавив свою сестру титулу герцогині Пальма-де-Майорки, яким її в 1997 році з нагоди заміжжя наділив колишній монарх, її батько Хуан Карлос. Так Філіп VI продемонстрував прихильність до проголошеного ним раніше принципу «гарантувати гідність корони і її престиж, дотримуватися чесності й прозорості».

12.06.2018