«Арена Львів» прописується у Львові

 

 

Ситуація зі стадіоном «Арена Львів» після кількох років непевності нарешті приходить до ймовірного розв’язку. Зусиллями робочої групи,  до якої входять представники київської та львівської влади, напрацьовано дорожню карту, яка за сприятливих обставин незабаром дасть бажаний результат. Львівська обласна рада зробила перший крок, щоби перейняти стадіон у власність, – в порядок денний сесії облради внесли проект звернення до Кабміну. Z дізнавався про те, якою є поточна ситуація зі стадіоном, в який вкладено майже 3 мільярди гривень з кишень платників податків.

 

Задавнено і пороблено

 

Шість років тому на «Арені Львів» кипіло життя – стадіон приймав матчі групового турніру Чемпіонату Європи. Травником львівського стадіону гасали зірки світового футболу – Кріштіану Роналду, Пепе, Томас Мюллер, Бастіан Швайнштайгер, Тоні Кроос, Маріо Гомес та Ніклас Бендтнер та інші. То був зоряний час: команди найвищого рівня та чудові уболівальники творили разом незабутні видовища.

 

 

Однак свято закінчилося і на поверхню почали вилазити проблеми, пов’язані з алярмовим введенням стадіону в експлуатацію. Громадськість дізналася, що повноцінно введено в дію тільки першу чергу стадіону, а друга працює в тестовому режимі. Потім виявилося, що постачальники дороговартісного обладнання не отримали коштів і почали судитися із замовниками, і тд. і тп.

 

За якийсь час держава перестала фінансувати стадіон безпосередньо, і його (стадіону) дирекція змушена була вишуковувати кошти для функціонування самотужки. Кілька років ситуацію рятувала співпраця із донецьким «Шахтарем», який приїхав до Львова з початком війни на Донбасі. Однак з 2017 року «гірники» перебралися до Харкова, де простоював ще один євростадіон, і старі «болячки» «Арени Львів» знову далися взнаки. І найголовнішою із них була та, що стадіон не мав постійного футбольного клубу – «Карпати» кілька разів робили спроби закріпитися на «Арені», однак вони не були успішними. Врешті, не можна звинувачувати клуб, який має свій безплатний стадіон. Попри різницю у віці, «Україна» має одну відчутну перевагу – розташування практично в центрі міста, а відтак добре транспортне сполучення. Натомість до «Арени Львів», як кажуть, три дні полем, два дні лісом.

 

 

До того ж «завдяки» деяким фанатам та їхнім «прихильникам» Львів вилучили з останнього відбіркового циклу збірної – підставою стали буцімто нацистські слогани під час одного з матчів першої футбольної команди країни. Єдиним промінчиком світла залишилася жіноча збірна України, для якої «Арена» стала базою. Таким чином львівський стадіон зміг отримувати дотації з бюджету, але все одно фінансування доводилося забезпечувати власними силами: окрім поєдинків рівненського «Вереса», стадіон заробляв на кейтерінгу та оренді. Концерти українських та закордонних зірок відбувалися на стадіоні чи не частіше за футбольні поєдинки високого рівня. А після останнього матчу збірної ми ще й почули нарікання головного тренера Андрія Шевченка на стан газону – після відходу «Шахтаря», чиї фахівці утримували газон в стані, близькому до ідеального.

 

За словами державного секретаря  Міністерства молоді та спорту Олега Немчінова, найбільші проблеми стадіону тягнуться ще від часів Євро-2012. Це борги держави перед іноземними постачальниками обладнання, що сягають 700 млн грн. Саме невпорядкованість цієї ситуації не дає можливості передати на баланс та належним чином ввести в експлуатацію другу чергу стадіону.

 

«Йдеться про значну частину інженерних споруд: комунікації, каналізаційні колектори, газові мережі, електричну підстанцію і навіть другу частину вулиці Вернадського», – пояснив у коментарі Z Олег Немчінов.

За його словами, 107 мільйонів держава винна за будівельні роботи компанії «Альтком». На цю суму є рішення судів, однак до цього часу кошти не виплачені.

Немчінов наголосив на тому, що про борги періодично йдуть розмови на найвищому рівні – іноземні посли нагадують про це уряду України.

«Уряд нічого не може зробити, бо тривають судові процеси, кошти, які на це передбачали, арештовані і розв’язки проблематики ми не бачимо… Коли можна чекати на вирішення? Важко сказати. Це рівень перших осіб держави, і йдеться про прийняття принципового рішення, бо це питання стосується не лише львівського стадіону, а й низки інших об’єктів», – розповів Z держсекретар Міністерства молоді та спорту.

Водночас чиновник каже, що теперішній фінансовий стан стадіону «задовільний» і якщо залучити до співпраці футбольний клуб на постійній основі, то можна буде говорити про прибутковість підприємства.

 

Готові взяти без старих боргів

 

За словами заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка, зараз на державному рівні відбувається зміна концепції управління майновими комплексами. Частина залишається у власності держави, ще частину виставлять на приватизацію, а ще інші – передадуть у власність місцевій владі. Зараз Львівська обласна рада підготувала звернення до уряду, в якому просить передати стадіон у її власність. Володимир Гірняк запевняє, що передача у власність облради цього об’єкта не обходитиметься бюджету області у значні суми. Загалом йдеться про понад 16 мільйонів гривень, більшість із яких стадіон заробляє сам.

 

Єдиною поки що вагомою перешкодою для облради є старі борги перед постачальниками, які не дають повністю ввести об’єкт в експлуатацію.

 

Володимир Гірняк підкреслив, що стан стадіону на цей час не є найліпший – він потребує ремонтних робіт та оновлення травника.

«Ситуація там далека від ідеалу, треба вкладати кошти по першій і по другій черзі, там є багато праці. Але, на мою думку, ми можемо піти на те, щоби прийняти в обласну власність, але виключно майновий комплекс без боргів, і далі працювати над тим, щоби ефективно його використовувати», – розповів заступник голови Львівської облради.

 

 

За його словами, основною вимогою облради є те, щоби на «Арені» виступав футбольний клуб на постійній основі.

«Стадіон не потребує великих дотацій. Ключове питання – зав’язати співпрацю футбольних клубів, бо це місце, де має бути футбол, і це місце має жити. Тому що використання стадіону трошки більше, ніж 10 разів на рік, як це є зараз, недостатньо і неправильно», – вважає Володимир Гірняк.

 

Але так виглядає, що і цю проблему поволі вирішують – ФК «Львів», який несподівано замінив у Прем’єр-лізі рівненський «Верес», готовий виступати на «Арені». Крім того, Олег Немчінов розповів, що попередній директор стадіону Євген Болкун підписав угоду з полтавською «Ворсклою» на проведення у Львові трьох матчів групового турніру Ліги Європи.

 

Крім того, керівництво стадіону веде роботу для залучення титульного спонсора, чиїм іменем можна було би назвати стадіон. Це поширена у світі практика, яка гарантує стабільні надходження. Однак поки що розіслані пропозиції низці компаній, тому говорити, що «Арена Львів» стане «ЛІМО-Ареною» чи «Ашан Ареною», наразі передчасно.

 

12.06.2018