ЦВК потребує 36 млн грн на кібербезпеку виборів.

 

Центральна виборча комісія потребує збільшення фінансування для посилення безпеки своїх електронних систем напередодні запланованих на 2019 рік виборів.

 

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський під час експертного круглого столу "Кіберзагрози для виборчого процесу в Україні", організованому за підтримки IFES.

 

Серверна кімната Центральної виборчої комісії

 

З його слів, ЦВК потребує закупити нове обладнання для ґарантій безпеки, котре, згідно з оцінками комісії, обійдеться у 36 млн грн.

 

"Без запровадження нового обладнання та нових підходів до захисту власних інформаційних ресурсів у 2019 році Центральній виборчій комісії буде складніше гарантувати той рівень кібербезпеки виборів, який ми змогли гарантувати у 2014-ому. Діяти у цьому напрямку потрібно вже зараз – до осені цього року", – пояснив Охендовський. 

 

Голова ЦВК констатує, що наразі не всі державні органи зрозуміли серйозність викликів, які стоятимуть і перед ЦВК, і перед Україною наступного року. Торік Центральній виборчій комісії не вдалося переконати уряд і парламент в потребі оновлення обладнання для протидії сучасним загрозам. "Вибори у 2019 році. Для чого вам гроші на ці цілі у 2018?" – лунало у відповідь на бюджетні запити ЦВК, як переповіли в Центрвиборчкомі.

 

Михайло Охендовський констатував, що до травня 2014 року питання кібербезпеки в Україні публічно обговорювали, як правило, лише в контексті кіберзлочинності у банківській галузі або захисту критичної інфраструктури. У контексті ж виборів ця проблематика була предметом інтересу фахівців тільки тих структур, які безпосередньо займалися питаннями захисту інформаційних ресурсів ЦВК – самої комісії, а також Служби безпеки України і Державної служби спеціального зв’язку та технічного захисту інформації.

 

"Проте після масованої гакерської атаки на інформаційні ресурси Центральної виборчої комісії 22 травня 2014 року усі зрозуміли, що питання кібербезпеки остаточно стали складовою частиною підготовки будь-яких загальнонаціональних виборів в Україні, а відтак становитимуть і публічний інтерес. Тоді ми на практиці відчули важливість першого з двох компонентів кібернетичної безпеки будь-яких виборів – безпеки інформаційних ресурсів, обладнання та даних, які використовують органи управління виборчим процесом", – наголосив Охендовський.

 

11.06.2018