США представлять на Раді НАТО новий план стримування Росії.

Він має робочу назву «30-30-30-30».

 

 

Сполучені Штати чинять тиск на європейських союзників, щоб посилити бойові можливості Північноатлантичного Альянсу для стримування евентуального нападу Росії. У четвер, сьомого червня, на засіданні Ради НАТО на рівні міністрів оборони країн-членів, яка відбудеться в Брюсселі, глава Пентаґону Джеймс Меттіс планує домогтися широкої згоди щодо плану підвищення боєготовності. Ця зустріч міністрів стане підготовкою саміту НАТО в липні, який повинен буде схвалити пропозиції, зроблені міністрами. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters, з покликом на слова чотирьох офіційних осіб і дипломатів США і НАТО.

 

План передбачає, щоб НАТО диспонувало тридцятьма сухопутних батальйонами, тридцятьма ескадрильями винищувачів, тридцятьма військово-морськими кораблями такими, як есмінці, готові до розгортання протягом 30 днів після сигналу тривоги. Однак в пропозиції не говориться про конкретне число військ чи крайній термін для вироблення стратегії.

 

«У нас є супротивник (Росія), який може швидко увійти в країни Балтії і Польщі внаслідок наземного наступу. Ми не можемо собі дозволити розкоші відводити місяці для мобілізації», – заявив високопоставлений дипломат НАТО, котрий був поінформований про плани США. Він повідомив попередню назву плану – «30-30-30-30».

 

Один з офіційних представників Пентаґону повідомив, що ініціатива в першу чергу спрямована на протидію Росії і відповідає стратегії національної оборони США на 2018 рік, яка, зокрема, спрямована на те, щоб не дати Москві «зруйнувати Організацію Північноатлантичного договору».

05.06.2018