Польща запропонувала $2 млрд за створення бази США на її території.

У Варшаві вважають, що американська дивізія, дислокована в Польщі на постійній основі, допоможе стримати агресію Росії.

 

 

Про те, що Польща запропонувала заплатити США від 1,5 до 2 млрд доларів за створення на її території постійної американської військової бази, повідомив у понеділок, 28 травня, польський інтернет-портал Onet з покликом на документ Міністерства оборони Республіки Польща.

 

У польському військовому відомстві підтвердили справжність документа. У прес-службі Міністерства оборони додали, що документ під назвою «Пропозиція про постійну присутність США в Польщі» (Proposal for a U.S. Permanent Presence in Poland) розроблений «у рамках заходів, спрямованих на поглиблення оборонної співпраці зі США, включно з нарощенням присутності американських військ у Польщі» 2018 року. Він надісланий до Конгресу США, низки урядових структур і аналітичних центрів, у тому числі представникам Атлантичної ради.

 

У документі підкреслюється, що постійна присутність в Польщі бронетанкової дивізії військ США необхідна «для стримування чимраз агресивнішої та небезпечнішої позиції Росії, яка загрожує Європі». У польському оборонному відомстві також зазначають, що створення постійної американської військової бази в Польщі відповідає ухваленій в США 2017 року Національній оборонній доктрині, яка «визначає агресію Росії як одну з головних загроз США і глобальної стабільності».

 

«Розгортання такої бази дозволить США надійно захистити свої інтереси в Європі, а також західні цінності свободи і демократії. За допомогою постійної присутності американських військ США і Польща зможуть створити сильніший та витриваліший альянс», – вказується в документі. Його автори також нагадують, що Польща – одна з лише п'яти країн НАТО, які видають на оборонні потреби, відповідно до норм Альянсу, не менше двох відсотків свого ВВП.

28.05.2018