Поліція може звинуватити одеського націоналіста в убивстві.

 

Поліція не виключає звинувачення екс-лідера "Правого сектору" Одеси Сергія Стерненка, котрий у четвер увечері смертельно поранив чоловіка під час відбиття нападу, в перевищенні самооборони або вбивстві.

 

Про це повідомив радник начальника Одеської поліції Руслан Форостяк на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Чи загрожує активісту Сергію Стерненку звинувачення у перевищені самооборони, чи навіть гірше? На це питання я відповіді не дам – це питання до слідства та прокуратури. Я намагаюсь бути об’єктивним, тим більше, що, незважаючи на стосунки особисто з Сергієм, я досить прихильно ставився до деякої його громадської діяльності. Але цілком допускаю, що, дослідивши обставини, може трапитись і таке", – прокоментував Форостяк.

 

Зі слів представника поліції, "наразі, незважаючи на покази осіб – учасників цього інциденту, розглядаються усі можливі версії подій – від банального побутового конфлікту чи пограбування (коли сторони раніше були навіть не знайомі) до умисного нападу з політичних мотивів через його громадську діяльність".

 

"Також є факт завдання смертельних поранень ножем, який застосував один з учасників. І це також вимагає неупередженого та об'єктивного розгляду, а не на підставі пояснень особи, що їх вчинила. Зрозуміло, чому", – додав Форостяк.

 

Напередодні ввечері очільник громадської організації "Небайдужі" Сергій Стерненко повідомив на своїй сторінці у Facebook, що на нього та на його подругу напали двоє осіб неподалік від дому. Відтак це вже третій напад на нього за останній час.

 

Супутниця Стерненка вела пряму трансляцію з місця сутички, закликаючи до негайної реакції громадськості та правоохоронців. Стерненко стікав кров'ю – згодом медики констатують, що у нього було перерізано вену та артерію на руці. Поруч лежав поранений чоловік з важким ножовим ураженням живота – він помер.

 

Радник начальника Одеської поліції Руслан Форостяк сказав у коментарі "Громадському", що поліція розслідує інцидент за кількома статтями Кримінального кодексу – "умисне вбивство", "замах на умисне вбивство" і "нанесення тяжких тілесних ушкоджень".

 

Зі слів Форостяка, поліція вранці вилучила відео із камер спостереження і попередньо встановила хронологію подій, але поки що не повідомляє деталей.

 

Наразі Стерненко перебуває у лікарні. Також госпіталізовано іншого нападника, якого затримали через кілька годин після нападу, коли той переховувався.

 

Щодо загиблого, то, згідно з попередньою інформацією, він раніше відбував службу в 25-й бригаді Збройних сил України. "Попередньо ми справді отримали інформацію, що загиблий чоловік має відношення до Збройних сил України, а саме 25-ї бригади. Ознаки цього є. Але наразі ми не отримали ще інформації від військових, аби підтвердити цю інформацію", – додав Форостяк.

 

25.05.2018