В ЄУ почали діяти жорсткіші правила захисту персональних даних.

Вони, зокрема, зобов'язують того, хто має намір використовувати персональні дані, отримати чітке позитивне рішення їхнього власника.

 

 

Нові законодавчі вимоги щодо захисту та використання персональних даних громадян на території Європейської Унії (General Data Protection Regulation, GDPR) почали діяти в п'ятницю, 25 травня. Про це повідомив телеканал ARD.

 

«Новий регламент щодо захисту даних має на меті захищати всіх громадян ЄУ від порушень конфіденційності та втручання в персональні дані за часів, коли цифрові технології визначають розвиток світу. Разом вони створюють чіткіші й ефективніші умови для бізнесу», – процитував телеканал коментар до нових правил від Комітету Європарламенту з питань громадянських свобод.

 

Відтепер користувачі інтернету отримають право знати, які дані про них збережені онлайн і як вони використовуються. Окрім того, персональні дані можуть бути використані лише за певних умов. По-перше, громадянин повинен дати своє чітке позитивне рішення перед використанням його даних. По-друге, людина має право отримувати чітку і зрозумілу інформацію про те, хто використовує дані, як і з якою метою. По-третє, громадянин може вимагати, щоб його персональні дані були видалені. По-четверте, громадянин має право передати персональні дані іншому провайдеру послуг. По-п’яте, має право знати, чи були персональні дані викрадені.

 

Нові правила стосуються всіх компаній, які діють в Європейській Унії, навіть якщо ці організації базуються поза територією ЄУ. За порушення регламенту щодо персональних даних (GDPR) передбачено покарання у формі попереджень, розпоряджень, а також штрафів. Максимальний розмір штрафних санкцій за найсерйозніші порушення може сягати чотирьох відсотків від річного світового обороту компанії.

 

Експерт в галузі захисту даних в інтернеті Крістіне Штеффен (Christine Steffen) у коментарі для радіо Deutsche Welle  пояснила, що нове законодавство Євроунії в сфері захисту персональних даних ставить собі за мету не тільки захистити дані пересічного споживача, а й забезпечити рівні конкурентні умови всередині ЄУ. «До цього часу в усіх країнах – членах Європейської Унії діяли свої національні норми, які хоча й базувалися на загальних установках ЄУ, розроблених ще 1995 року, але істотно відрізнялися від країни до країни», – зазначила пані Штеффен.

 

25.05.2018