Грузія звинуватила Росію у вбивстві мирних мешканців 2008 року.

 

Закид грузинської сторони пролунав у ході слухань в Європейському суді з прав людини.

 

 

Представник Грузії назвав Москву відповідальною за смерть сотень мирних мешканців під час російсько-грузинського військового конфлікту 2008 року. «Росія була далека від того, щоб виступати як нейтральна сторона конфлікту», – підкреслив адвокат Бен Еммерсон, який репрезентує Грузію на усних слуханнях у Великій палаті Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), які пройшли в середу, 23 травня.

 

Еммерсон стверджує, що російські війська і влада Південної Осетії за підтримки РФ першими атакували мирних мешканців Грузії. У той же час представники Росії в ході слухань назвали ці звинувачення «безпідставними». «Російські військовослужбовці лише захищали цивільне населення Південної Осетії від нападу грузинських військ», – заявили представники російської сторони.

 

В ході засідання ЄСПЛ заслухав позиції обох сторін конфлікту. Рішення Великої палати, до якої входить 17 суддів, буде оголошено пізніше.

 

«Ця справа матиме значення не тільки для Грузії, а й для інших конфліктів у межах Європи – України та Молдови. Замість аргументів з російського боку ми почули шаржовано-підроблені наративи про історію. І єдина відповідь, що представлені Грузією докази – це фальсифікація, змова проти Російської Федерації. Все це вказує на те, що сьогодні у Російської Федерації взагалі не було аргументів», – процитував слова заступника міністра юстиції Грузії Гочі Лорткіпанідзе грузинський інформаційний портал Georgia Online.

 

За інформацією міжнародних спостерігачів, під час військових дій на території Грузії в серпні 2008 загинуло близько 850 осіб – військовослужбовців і мирних громадян. Грузинські правозахисники неодноразово скеровували до ЄСПЛ позови проти Росії, пов'язані з порушенням прав людини під час військового конфлікту на Кавказі в серпні 2008 року.

24.05.2018