Порошенко відкликав проект про позбавлення кримців громадянства за "вибори Путіна".

 

Президент України Петро Порошенко відкликав законопроект №8297 про громадянство, котрий встановлював можливість втрати українського громадянства мешканцями окупованого Криму.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила правозахисниця з Центру інформації про права людини Альона Луньова.

 

"Президент України відкликав свій скандальний законопроект про громадянство, що містив загрози втрати громадянства України мешканцями окупованого Криму", – повідомила Луньова.

 

Інформацію про відкликання законопроекту зафіксовано і на сайті Верховної Ради. Станом на 16 травня законопроект відкладено та знято з розгляду.

 

Як нагадує аґенція УНІАН, 20 квітня Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроект № 8297 "Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо вдосконалення окремих положень", яким пропонувалося позбавляти українського громадянства за участь у "виборах" в окупованому Росією Криму.

 

Згідно з проектом закону, підставою для втрати громадянства є "використання повнолітньою особою, яка набула громадянства України, виборчого або іншого права, яке їй надає іноземне громадянство, або виконання обов'язків, які на неї покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися даними публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування іноземних держав, інформацією, розміщеною на офіційних веб-сайтах, в офіційних друкованих виданнях державними органами, органами місцевого самоврядування іноземних держав та/або документами, наданими такими органами; використання повнолітньою особою, яка набула громадянства України, паспортного документа іноземної держави на території України, під час виїзду з України, в’їзду в Україну, що зафіксовано посадовою чи службовою особою Державної прикордонної служби України або іншого державного органу України".

 

16.05.2018