Заблоковано критичну резолюцію ЄУ про перенесення амбасади США до Єрусалима.

Три країни-членкині виступили проти документа.

 

 

Чехія, Румунія і Угорщина в суботу, 12 травня, заблокували критичну резолюцію від імені Європейської Унії про переміщення американської амбасади з Тель-Авіва до Єрусалима. Першими проти запланованого документа виступили чехи, після чого їхню позицію підтримали мадяри й румуни. Про це подає видання Der Standard.

 

Пізніше, в неділю, 13 травня, було досягнуто компромісної домовленості, що заяву буде опубліковано від імені верховного представника Євроунії з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Моґеріні. Тексту резолюції поки що не оприлюднено.

 

На понеділок, 14 травня, день 70-річчя створення держави Ізраїль, заплановано офіційне перенесення американської амбасади. Президент Чехії Мілош Земан оголосив про бажання наслідувати приклад Вашінґтона. У Бухаресті питання переміщення дипломатичного представництва до Єрусалима також обговорюють вже протягом тривалого часу. Президент країни Клаус Йоганніс (Klaus Johannis) вже встиг заявити, що такий крок не порушить міжнародного права.

 

Нагадаємо, що в грудні 2017 року президент США Дональд Трамп оголосив, що визнає Єрусалим столицею Ізраїлю і перенесе туди амбасаду своєї країни. Заява Трампа викликала протестні акції в низці мусульманських країн, а також незгоду в ООН і ЄУ. Опоненти такого рішення стверджують, що визнання Єрусалима столицею Ізраїлю ускладнить і без того непростий мирний процес на Близькому Сході.

13.05.2018