«Нафтогаз» програв на суді ЄУ щодо постачань російського газу до Європи.

Відтак українська сторона втратила сотні мільйонів євро, які могла б отримати, як плату за транзит.

 

 

Європейський суд загальної юрисдикції відхилив позов української компанії «Нафтогаз» до Європейської комісії щодо ухваленого в Брюсселі рішення, яке дозволило російському «Газпрому» збільшити використання потужностей газогону OPAL, а отже наростити обсяги пропомповування газу через Nord Stream. Про це повідомило радіо Deutsche Welle.

 

Як наголошується у вердикті, опублікованому другого травня на сайті суду, рішення було ухвалене ще дев’ятого березня 2018 року. У своєму позові представники української компанії вимагали скасувати рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, яке дозволило «Газпрому» збільшити постачання газу трубопроводом OPAL в обхід України з 18 до 28,2 млрд кубічних метрів на рік. Позивач стверджував, що це рішення сприятиме «зміцненню домінуючого положення» Газпрому «на ринку поставок газу в Центральній і Східній Європі». Окрім того, представники «Нафтогазу» наголошували, що Україна внаслідок цього може недоотримати близько 425 мільйонів доларів щорічного транзитного профіту від пропомповування газу своєю територією.

 

Суд, зваживши на низку причин, визнав позов української компанії «неприйнятним», поклавши на «Нафтогаз» оплату всіх судових витрат, включно з витратами Єврокомісії. Аналогічний позов, поданий до Європейського суду загальної юрисдикції польською компанією PGNiG Supply & Trading поки що не розглянутий.

 

OPAL є сухопутним продовженням Nord Stream. Він йде на південь через всю Східну Німеччину до Чехії. Потужність OPAL – 36 млрд кубометрів газу на рік.

02.05.2018