Українська дипломатія докладає зусиль, аби засідання комісії Україна-НАТО відбулося.

 

Голова місії України при Організації Північноатлантичного договору Вадим Пристайко заявив, що рішення щодо проведення засідання комісії Україна-НАТО, попередньо заплановане у рамках саміту НАТО, котрий має відбутися у липні в Брюсселі, залежить від Угорщини та всіх союзників. Водночас, офіційний Київ докладає зусиль, аби плани збулися.

 

Про це Пристайко сказав українським журналістам у п'яницю в Брюсселі, коментуючи слова міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто про те, що проведення засідання залежить від України, інформує УНІАН. 27 квітня у штаб-квартирі НАТО проходило засідання міністрів закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу, де Угорщина вкотре заблокувала засідання комісії Україна-НАТО через свої претензії до закону "Про освіту" в Україні.

 

"Ми готові, і президент готовий приїхати в липні для участі в саміті. Наскільки ми розуміємо, ще немає запрошення на засідання комісії Україна-НАТО, і тут рішення залежить від Угорщини та всього Альянсу", – наголосив Пристайко.

 

Зі слів посла, українська сторона прагне провести засідання. "Нам це цікаво. Ми робимо для цього всі необхідні кроки. Як їх сприймає угорська сторона – в цьому є серйозна проблема. Мене турбує фетишизація цього процесу з боку Угорщини, яка доводить цей процес до абсурду, яка збирає аргументи, що виходять за межі закону про мову", – зазначив він.

 

Пристайко сказав, що Україна все ж намагатиметься підтримувати зв'язки із Альянсом на високому рівні. "Якщо НАТО з різних причин, зокрема через позицію Угорщини, не зможе запросити на комісію Україна-НАТО, ми будемо шукати інші варіанти, щоби провести зустрічі і донести наш сигнал", – додав посол.

 

27.04.2018