США закликали Росію вивести озброєння і війська зі Східної України.

Державний департамент Сполучених штатів закликав Москву ініціювати реальне і міцне перемир'я.

 

 

Відповідні заклики до Росії пролунали в заяві офіційної речниці Держдепартаменту Гізер Ноєрт (Heather Nauert). «Сполучені Штати закликають Росію ініціювати реальне і стійке перемир'я, відвести важкі озброєння і війська з України, відповідно до її зобов'язань за Мінським угодами. Ми також ще раз підкреслюємо нашу непохитну підтримку спеціальній моніторинговій місії і закликаємо забезпечити спостерігачам безпечний, повний і безперешкодний доступ по всій зоні конфлікту», – підкреслила Ноєрт.

 

Вона нагадала, що рік тому в Східній Україні загинув американець Джозеф Стоун (Joseph Stone), який працював фельдшером в спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ. Його автомобіль наїхав на міну на території, контрольованій проросійськими силами. В результаті інциденту також отримали серйозні поранення двоє колег Стоуна.

 

«Загибель Джозефа Стоуна підкреслює, в яких умовах працює місія, включно з майже щоденними обмеженнями доступу, загрозами і утисками з боку проросійських сил. Сполучені Штати знову висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Джозефа Стоуна. Ми високо цінуємо зусилля спеціальної моніторингової місії зі забезпечення миру в Україні за таких складних і небезпечних умов», – йдеться в заяві Державного департаменту США, опублікованій на сайті відомства.

24.04.2018