Польський Ґданськ протягом року готовий прийняти другу хвилю працівників зі Львова і загалом з України. Ідеться про 30 тисяч людей, повідомив директор Ґданського управління праці (Gdański Urząd Pracy) Роланд Буднік, передає ЩЛ.

 

Сьогодні, за словами Роланда Будніка, у Ґданську та найближчих містах – Ґдині і Сопоті – працює від 26 до 30 тисяч іноземців. З-поміж них українці становлять 95%.

 

«Найзатребуванішими є IT-фахівці. 5 тисяч осіб могли би працевлаштувати вже цього місяця. Потребуємо також спеціалістів в інших галузях – будівництві й сфері послуг», – розповів Роланд Буднік.

 

Дефіцит кадрів у Ґданську він пояснив трьома причинами: низьким рівнем народжуваності, виїздом 2 млн поляків за кордон на роботу та збільшенням кількості осіб пенсійного віку.

 

Для працевлаштування у Ґданську українцям потрібне легальне проживання – віза чи документи на постійне місце проживання.

 

Аргументами директора на користь трудової еміграції українців у Ґданськ є географічна близькість, нове авіаційне сполучення лоукостом Wizz Air (переліт зі Львова триває 1 годину), відсутність мовного бар’єра, споріднені культура і ментальність.

 

За словами міського посадовця, середня зарплата у Ґданську становить 2 тисячі злотих. Для фахівців IT-галузі ця цифра вдвічі більша – 4 тисячі злотих.

 

Щоб допомогти українцям інтегруватися в нові умови праці та побуту, міська влада Ґданська в другій половині цього року планує запустити для них програми з перекваліфікації та додаткові курси польської мови. Зараз у Ґданську працюють безкоштовні мовні студії при Центрі допомоги емігрантам, але вони не забезпечують потреби всіх охочих, розповідає директор управління праці.

 

Українці можуть також зареєструвати власні підприємства в Ґданську, інформує Роланд Буднік. Наприклад, громадянин України, який отримав право побуту в Польщі і зареєструвався в управлінні праці, може отримати такі ж самі дотації, як і польський громадянин – 20 тисяч злотих для започаткування бізнесу. Ці гроші повертати не доведеться, якщо підприємець провадитиме задекларовану діяльність упродовж 12-ти місяців.

 

Директор порадив звертатися по допомогу у пошуку роботи безпосередньо до управління  праці, аби уникнути можливих шахрайств з оплати послуг у різноманітних посередників.

 

«Ми допоможемо безкоштовно. Без посередників. У нас є сайт з українською мовою, через який можна звернутися, – www.gup.gdansk.pl», – наголосив Роланд Буднік.

 

Сьогодні, за інформацією Роланда Будніка, найбільше українців працює у Вроцлаві. За ним ідуть Варшава, Познань і Ґданськ.

24.04.2018