Створений Прагою '68

ПОМЕР МІЛОШ ФОРМАН

 

 

Відомий чеський кінорежисер помер в п'ятницю у Воррен, штат Коннектикут. Здобув два режисерські Оскари — за "Політ над гніздом зозулі" (1975) та "Амадей" (1984).

 

Народився 1932 року в Чаславі, містечку в центральній Чехії. Під час війни його батьки загинули в концтаборах. Після середньої школи в Подєбрадах, де познайомився з Гавелом і Сколімовським, вчився на сценариста в празькій школі FAMU. Після радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року залишився в Америці.

 

Його чеські фільми з 1960-х років — "Чорний Петро" про хлопця з магазину самообслуговування, "Кохання білявки" про дівчину з провінції, яка шукає хлопця, котрий її спокусив, і "Гори, моя панянко", репортаж із балу пожежників — є найвлучнішою картиною соціалістичної реальності, на яке наважилося кіно, смішною і нещадною водночас.

 

Охоче користувався послугами непрофесійних акторів. "Я ніколи не показував їм сценарію, — згадував Форман. — Вчив текст напам'ять і грав їм кожну сцену, щоби знали, як собі це уявляю. Потім ми знімали це відразу без дублів. Наші актори завжди пам'ятали тільки кавалок записаного діалогу, який їм я зіграв, решту мусили говорити власними словами. Якщо нам це виходило, то ставали самими собою — i слова, якими висловлювались, пасували як влиті". В Америці такий метод застосував тільки в "Польоті".

 

Його "Політ над гніздом зозулі" за романом Кена Кізі вдруге за всю історію здобув п'ять найважливіших Оскарів — за найкращий фільм, режисуру, головні ролі (Джек Ніколсон і Луїза Флетчер) і за сценарій.

 

Тим, котрі переконували, що Форман як іммігрант не підходить, щоб екранізувати розповідь про психлікарню в США, він відповів: "Для мене це не література, а справжнє життя 1932–68 років, коли я мешкав у Чехословаччині. Комуністична партія була для мене медсестрою Ретчед — говорила мені, що я маю робити, а що не маю. Що мені можна казати, а що ні".

 

У Америці постали, зокрема, екранізація відомого мюзиклу "Hair" ("Волосся"), "Народ проти Ларрі Флінта" про видавця (Вуді Гаррельсон) порнографічного журналу "Hustler" і "Людина на Місяці" про коміка Енді Кауфмана (Джим Керрі).

 

До ще комуністичної Праги Форман повернувся, щоби зняти "Амадея" (вісім "Оскарів") про Антоніо Сальєрі (Ф. Мюррей Абрагам), придворного композитора цісаря Австрії Йосифа II. Щастя Сальєрі руйнує поява неотесаного генія Вольфґанґа Амадея Моцарта (Том Галс).

 

Форман викладав режисуру в Колумбійському університеті. Тричі одружувався. Мав дві пари близнюків — одну в Чехії, другу в США, з другого і третього шлюбу.



Jacek Szczerba
Stworzony przez Pragę ’68
Gazeta Wyborcza, 16.04.2018
Переклад О.Д.

 

 

 

16.04.2018