ЦРУ підтвердило загибель сотень росіян в Сирії.

Про цей інцидент розповів все ще директор американського розвідувального відомства Майк Помпео.

 

 

«Кілька тижнів тому росіяни зустріли гідну відсіч. Було вбито кілька сотень росіян», – зазначив в четвер, 12 квітня, на слуханнях комітету Сенату США з міжнародних відносин Майк Помпео. Вінй претендує на посаду державного секретаря США. Його кандидатуру висунув президент Дональд Трамп, але ще повинен затвердити Конгрес.

 

Це перше офіційне підтвердження масової загибелі росіян в Сирії з боку Вашингтона. Кандидат на посаду глави Держдепартаменту США Помпео коротко висловився про цей інцидент і не уточнив, про яку саме сутичку за участі росіян йдеться, – повідомило видання Washington Post.

 

Ймовірно, директор ЦРУ мав на увазі російських бійців так званої приватної військової компанії «Ваґнера», котрі 7 лютого потрапили під удар сил міжнародної коаліції на чолі зі Сполученими Штатами під час спроби захоплення спільно з сирійськими проурядовими військами нафтових полів і НПЗ Conoco на річці Євфрат.

 

Кандидат на посаду держсекретаря США Майк Помпео заявив, що виступає за політику стримування щодо Росії, яка, за його словами, веде себе «агресивно і загрожує інтересам Сполучених Штатів». Помпео підтвердив, що є прихильником жорсткої лінії щодо Росії в тому випадку, якщо вона не змінить своєї поведінки. Він, зокрема, заявив про те, що потенціал санкцій, які США можуть запровадити проти Москви, ще не вичерпаний.

 

Помпео заявив про свою переконаність у важливості політики просування демократії і захисту прав людини в світі. «Президент Росії Володимир Путін керується іншою ідеєю – повернути втрачений статус наддержави і підірвати можливості Америки», – зазначив він. Помпео вважає, що дії Росії, зокрема втручання у вибори в США, спрямовані на те, щоб переконати громадян різних країн у недосконалості демократії і в привабливості авторитарної моделі правління. Кандидат на посаду держсекретаря підкреслив, що США не повинні допустити, щоб Володимир Путін домігся успіху.

 

У своєму виступі Помпео згадав і про Україну. Він висловився проти визнання анексії Криму Росією і за виконання Мінських угод. Окрім того, Помпео виступив за надання Україні оборонних озброєнь.

13.04.2018