Парубій назвав ударом по Україні дозвіл країн ЄС на Nord Stream 2.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголошує, що дозвіл країн ЄС на будівництво Nord Stream 2 буде ударом по їхніх партнерах, зокрема по Україні.

 

Про це він заявив під час свого виступу на XI Київському безпековому форумі, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Весь задум Європейського Союзу полягав в тому, що цінності є вищими від економічних інтересів, і сьогодні дуже важливо, щоб і Німеччина, і усі країни Європейського Союзу змогли згадати про ці основи і засади... і розуміти, що дозвіл на будівництво Nord Stream 2 – це потужний удар по своїх союзниках, по таких союзниках, як Україна", – підкреслив голова ВР.

 

Водночас спікер зазначив, що поважає позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель, котра вважає, що Nord Stream 2 є не тільки економічним, а й політичним проектом. "Ми мусимо добитись замороження цього проекту і не допустити його реалізації. Я впевнений, що ми зможемо, як і в 2014 році, об'єднатись і зупинити проект Nord Stream 2", – закликав Парубій.

 

Наприкінці березня компанія Nord Stream-2, засновником і єдиним акціонером якої є російський "Газпром", отримала дозвіл на прокладання ділянки "Північного потоку-2" у водах виключної економічної зони Німеччини в Балтійському морі.

 

Уряд Фінляндії також дозволив будівництво газопроводу у своїй виключній економічній зоні.

 

Компанія Nord Stream 2 має намір почати будівництво газопроводу у 2018 році і завершити його до кінця 2019 року.

 

5 квітня 2018 року український парламент ухвалив постанову "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства про неприпустимість будівництва газопроводу Nord Stream 2 і монополії Російської Федерації на газових ринках світу".

 

12.04.2018