Турчинов шкодує, що Україна віддала ядерну зброю.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов жалкує, що Україна погодилася на ядерне роззброєння.

 

Про це він сказав у інтерв'ю виданню gordonua.com.

 

"Зараз, після всіх цих подій, можна зробити висновок, який багатьом не сподобається: ядерне роззброєння було нашою історичною помилкою. Надані нам гарантії безпеки навіть не варті паперу, на якому вони були написані. В умовах сучасного світу кожен має розраховувати на власні сили. На слабких не зважають – їх повчають, принижують і використовують! Тільки сильна Україна може змусити себе поважати і зважати на свої національні інтереси", – певен Турчинов.

 

Секретар Радбезу розкритикував поведінку країн-гарантів Будапештського меморандуму.

 

"У нас був третій ядерний потенціал. Ми віддали його в обмін на гарантії нашої безпеки та територіальної цілісності, які нам надали провідні ядерні держави: США, Великобританія і Росія. Водночас Росія, якій ми передали наш ядерну зброю, окупує частину нашої території і починає проти нас війну на сході, а інші гаранти лише висловлюють свою стурбованість... Я був переконаний, що країни-гаранти та їхні союзники зроблять заяву, що якщо агресія не припиниться, вони виступлять на боці України. Ось такий я був ідеаліст", – констатував Турчинов.

 

Секретар Радбезу вважає, що Україну й надалі може врятувати лише наявність потужної зброї.

 

"Поки Україна не стала членом НАТО – а це не близька перспектива – ми повинні розуміти, що у разі масштабної агресії будемо змушені, як і у 2014 році, розраховувати тільки на власні сили. Що може зупинити агресивну ядерну країну від масштабного вторгнення? Тільки потужна сучасна зброя стримування здатна вражати ворога на будь-якій відстані. На моє особисте переконання, це завдання треба розв′язати нашій країні у пріоритетному порядку. І ні в кого у світі немає ні морального, ні юридичного права не погодитися із цією позицією", – наполягає Турчинов.

 

11.04.2018