Росія заблокувала резолюцію РБ ООН щодо Сирії.

В документі йшлося про перевірку ймовірного використання режимом Башара Асада хімічної зброї.

 

                                     Василь Небензя

 

Росія в Раді Безпеки ООН в ніч на середу, 11 квітня, наклала вето на проект резолюції США щодо Сирії. Резолюція стосувалася розслідування можливого застосування хімічної зброї в сирійському місті Думі в ніч на 7 квітня. За її ухвалення проголосували дванадцять країн-учасниць Ради Безпеки ООН. Проти висловилися Росія та Болівія, Китай утримався під час голосування – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

В ході обговорення резолюції постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі зазначила, що американська резолюція є «мінімумом необхідних дій з боку Радбезу» у відповідь на можливе застосування хімічної зброї. Вона також наголосила, що документ став наслідком безлічі компромісів між сторонами, знайдених під час перемовин, в тому числі з Росією, на вимоги якої, за словами дипломатки, Америка пішла на всілякі поступки. «Під час укладання документа ми спробували врахувати всі пропозиції російської сторони, які не ставлять під сумнів незалежність, неупередженість і фаховість нового розслідування», – наголосила вона.

 

Представник Росії в ООН Василь Небензя, своєю чергою, назвав пропозицію США «ще одним кроком до міжнародної конфронтації», а саму резолюцію – «анархією і спробою маніпуляції». За його словами, пропозиція США повністю суперечить позиції Москви: «Навіщо вам механізм, якщо ви вже призначили винних до розслідування? Розслідування не потрібно, ви не хочете чути, що в Думі немає слідів хімічної атаки».

 

Постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр (François Delattre) заявив, що використання хімічної зброї – «військовий злочин, який прирівнюється до злочинів проти людяності». За його словами, якщо заплющити очі на використання хімічної зброї, «наслідки будуть жахливими».

 

«Вето Росії заблокувало резолюцію РБ ООН щодо перемир'я в Сирії. Найближчими днями Франція спільно з Великою Британією і США вирішать, як відреагувати на можливе застосування хімічної зброї в цій країн», – так прокоментував результати голосування в РБ ООН президент Франції Емманюель Макрон.

 

Своєю чергою, міністр закордонних справ Об’єднаного Королівства Борис Джонсон, коментуючи вето Росії, написав на своїй сторінці у Twitter:  «Неймовірно розчаровує те, що Росія наклала вето на пропозицію ООН провести незалежне розслідування сирійських хімічних атак. Росія тримає сирійський народ в політичних заручниках, підтримуючи режим, відповідальний як мінімум за чотири мерзенні хімічні атаки».

11.04.2018