Порошенко стверджує, що справа з миротворцями зрушилася.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що в питанні введення миротворчої місії на окуповану частину Донбасу є певні зрушення.

 

Про це він сказав в інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt напередодні свого візиту до Німеччини.

 

"Вже є певне просування у цьому: коли я у 2015 році вперше виступив із вимогою до ООН про направлення «блакитних шоломів», всі були проти. Наші американські та європейські друзі теж мали сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом в червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, аби звільнити частину України від російських окупаційних військ", – цитує прес-служба АП.

 

Порошенко висловив вдячність Німеччині та пані канцлеру Ангелі Меркель "насамперед за те, що в коаліційний угоді нового уряду було передбачено цілу главу для України, у тому числі в частині підтримки миротворчої місії ООН на сході держави. Це має важливе символічне значення".

 

Президент також наголосив, що Україна потребує єдності та міцності Європейського Союзу та солідарності з нашою державою. "Понад все ми потребуємо єдиного і сильного ЄС, а також його солідарності з Україною. А на даному етапі – передусім направлення миротворців ООН до України", – сказав він.

 

Водночас Петро Порошенко наголосив на відмінності української та російської позицій щодо запровадження миротворчої місії.

 

"Росія прагне розташування «блакитних шоломів» уздовж контактної лінії, аби вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, аби вони працювали по всій території, але, за російським задумом, мали б супроводжувати винятково спостерігачів від СММ ОБСЄ. Ми ж прагнемо, аби «блакитні шоломи» роззброювали незаконні збройні угруповання, захищали там місцевих мешканців і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звісно, вони повинні контролювати частину українсько-російського кордону, яка тимчасово не є підконтрольною Україні", – пояснив Президент.

 

09.04.2018