Екс-президент Бразилії Лула да Сілва здався поліції.

 

Тепер на нього очікує тривалий термін ув’язнення.

 

 

Засуджений за звинуваченням у корупції колишній президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва (Luiz Inacio Lula da Silva) почав відбувати призначений йому 12-річний термін покарання. У суботу, 7 квітня, він здався поліції, хоча його прихильники намагалися цьому перешкодити. Про це повідомила інформаційна агенція Reuters.

 

«Я підкорюся ордеру», – сказав Лула натовпу, який зібрався в передмісті Сан-Бернарду-ду-Кампу, де він створив свою профспілку і почав політичну кар'єру в 1980-х.

 

Напередодні, 6 квітня, 72-річний політик ухилився від добровільного мельдунку в поліцію, як це було наказано рішенням судді, який виписав ордер на його арешт. Однак він не вчинив спроби втечі, а сховався в будівлі профспілки працівників металургійної промисловості в передмісті Сан-Паулу, яку колись очолював. Пізніше Лула да Сілва оголосив про рішення здатися владі. Вдалося це не відразу, оскільки сотні прихильників екс-глави держави, що досі користується популярністю в багатьох бразильців, блокували будівлю профспілки, не даючи його автомобілю від'їхати.

 

Лула да Сілва прибув літаком у місто Курітібу на півдні країни. Там співробітники правоохоронних органів доставили його в місцеву штаб-квартиру федеральної поліції, де вже була підготовлена ​​камера.

 

Звинувачення, висунуті проти Лули, пов'язані з антикорупційним розслідуванням, відомим як «Операція "Автомийка"». Воно зачепило кількох високопоставлених політиків із різних партій. Екс-президента визнали винним в отриманні помешкання вартістю близько мільйона доларів як хабара від будівельної компанії OAS. Екс-президент наполягає на своїй невинуватості, заявляючи, що справу проти нього заведено за політичними мотивами.

 

Луїс Інасіу Лула да Сілва обіймав посаду президента Бразилії два терміни поспіль – з 2003-го до 2010 року. Він мав намір висунути свою кандидатуру на нових виборах у жовтні 2018-го, на яких міг би стати фаворитом із рейтингом близько 36 відсотків. Лівоцентристська Партія праці, заснована Лулою да Сілва, як і раніше, підтримує його кандидатуру. Колишній робітник-металург і активіст профспілки – знакова фігура для лівих у Латинській Америці. За майже 50 років це перший політик із лівими поглядами, якому вдалося стати президентом Бразилії. Його правління збіглося з найдовшим періодом економічного зростання в країні, що дозволило його адміністрації багато витрачати на соціальні програми.

 

08.04.2018