Єврокомісія "попросить" Росію виплатити Україні "стокгольмський" борг.

 

Європейська комісія підтримуватиме Україну для виконання "Газпромом" рішень Стокгольмського арбітражу, згідно з котрим російський газовий монополіст мусить виплатити національному нафтогазовому холдингу "Нафтогаз України" 2,56 млрд доларів.

 

Про це під час брифінгу в Міністерстві енергетики заявив генеральний директор Директорату з питань енергетики Єврокомісії Домінік Рісторі, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Ми підтримуватимемо Україну для виконання рішень Стокгольмського арбітражу... Ми будемо просити обидві сторони дотримуватися рішень арбітражу", – сказав він.

 

Також Рісторі додав, що Єврокомісія підтримуватиме проведення тристоронніх переговорів між Україною, ЄС і РФ.

 

Нагадаємо, "Газпром" програв судову суперечку з "Нафтогазом" у Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням котрого він мусить виплатити українській компанії 2,56 млрд дол.

 

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У момент найбільших морозів російський монополіст знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи і викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня).

 

"Нафтогаз" заявив про намір арештувати активи "Газпрому" за кордоном за рахунок боргів.

 

06.04.2018