Бахрейн оголосив про відкриття велетенського нафтового і газового родовища.

 

Це може кардинально змінити ситуацію на світовому ринку вуглеводнів.

 

                                       Міністр нафти Бахрейну 

 

Влада Бахрейну оголосила в середу, 4 квітня, про виявлення на території країни величезного нафтового родовища, запаси якого оцінили в понад 80 мільярдів барелів. Відкрите родовище розташоване в морі біля західного узбережжя королівства в басейні Халідж Аль-Бахрейн. Ці поклади здатні зробити Бахрейн одним з найбільших гравців на нафтовому ринку.

 

Міністр нафти Бахрейну шейх Мохамед бін Халіфа аль-Халіфа заявив, що в районі родовища також виявлено запаси газу. «Їхній обсяг оцінюють в 10-20 трильйонів кубічних футів (280-570 мільярдів кубічних метрів) газу», – цитує міністра інформаційна агенція Reuters. За словами Мохамеда бін Халіфи аль-Халіфи, обсяг запасів нафти і газу в родовищі підтвердили фахівці нафтової корпорації Haliburton і консалтингової компанії DeGolyer and MacNaughton, яка спеціалізується на нафтогазовій сфері. Міністр повідомив, що з Haliburton досягнуто домовленості про буріння в 2018 році двох нових свердловин на родовищі з метою подальшої оцінки запасів і можливих нових відкриттів. «Після цього можна буде готуватися до довготривалої розробки покладів», – заявив міністр.

 

Досі Бахрейн не входив навіть у перші 50 країн світу з видобутку та експорту нафти. До останнього часу нафтові запаси Бахрейну оцінювали в 125 мільйонів барелів, що приблизно відповідає рівню Куби і Польщі. Родовище об'ємом 80 мільярдів барелів може кардинальним чином змінить ситуацію – саме в 80 мільярдів барелів ОПЕК оцінює запаси нафти у всіх родовищах Росії.

 

Нагадаємо, що в березні Міжнародна енергетична агенція (International Energy Agency – ІЕА) опублікувала прогноз, згідно з яким США до 2023 року обійдуть Росію і стануть найбільшим виробником нафти в світі. За оцінками ІЕА, світовий видобуток нафти протягом п'яти років збільшиться на 6,4 млн – до 107 млн ​​барелів на день. Більш як половина від цього приросту припаде на США. Очікують, що 2023 року Сполучені Штати добуватимуть 12,1 млн барелів на добу. У Росії, яка зараз є лідером за цим показником, нафтовидобуток теж буде зростати, через п'ять років він становитиме 11,57 млн ​​барелів на добу. Світовий попит на нафту, за оцінками ІЕА, також виросте: на 69 млн – до 104,7 млн ​​барелів на добу. Приблизно 50 відсотків попиту припадатиме на дві країни – Китай та Індію.

05.04.2018