JIT спростувала російські бздури про радари і збиття літака MH17.

 

Міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), котра розслідує аварію літака "Малайзійських авіаліній", який здійснював рейс MH17, зробила висновок, що радар радіолокаційної станції біля с. Усть-Донецький Ростовської області РФ, який моніторив повітряний простір у районі аварії літака, не міг зафіксувати запуск ракети "Бук", котрою було збито літак, через високу швидкість польоту, оскільки налаштований на відстеження польотів літаків цивільної авіації.

 

JIT прийшла до такого висновку на підставі експертизи даних радарів, повідомляється на офіційному сайті прокуратури Нідерландів.

 

"На радіолокаційних зображеннях, представлених РФ, не видно ніякої ракети "Бук". На думку влади РФ, це означає, що ракета не могла бути запущена з Первомайського... JIT дійшов висновку, що факт невидимості ракети-носія "Бук" на радарних зображеннях не означає, що в повітряному просторі не було ніякої ракети "Бук", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Відсутність ракети "Бук" на радарних зображеннях полягає у властивостях польоту ракети. Через те, що швидкість набагато вища, ніж швидкість цивільної авіації, налаштування цивільної радіолокаційної станції гарантують, що такі швидкі об'єкти взагалі не видно на радарних зображеннях. Це робиться для запобігання "перешкодам" на зображенні радара", – зазначають у прокуратурі Нідерландів.

 

У повідомленні наголошується, що надані РФ радіолокаційні зображення були розглянуті двома експертами з радарів, яких призначив слідчий суддя, і вони підтвердили висновки JIT, оприлюднені у вересні 2016 року, згідно з якими "Боїнг" був збитий 17 липня 2014 року ракетою BUK 9M38, випущеною з поля біля Первомайського на сході України.

 

"Австралія визнає і цінує результати оцінок незалежних експертів щодо радіолокаційних зображень, наданих Російською Федерацією. Результати узгоджуються з раніше сформульованою позицією JIT", – заявив командувач Австралійської федеральної поліції Пітер Крозьє у відповідь на висновки експертів.

 

04.04.2018