Винесено перший вердикт у справі про втручання Росії у вибори президента США.

Цей вирок певним чином стосується й України.

 

 

Федеральний суд у Вашингтоні виніс перший вирок у рамках розслідування втручання Росії у вибори американського президента 2016 року, яке веде спецпрокурор Роберт Мюллер. До 30 днів в'язниці та штрафу на суму 20 тисяч доларів засуджено нідерландського юриста Алекса ван дер Цваана (Alex van der Zwaan), колишнього працівника юридичної фірми Skadden Arps.  

 

Про це повідомило видання New York Times. Цвана обвинувачено в наданні неправдивих свідчень Федеральному бюро розслідувань США. Той визнав свою провину. Американська преса також вказує на те, що Алекс ван дер Цваан є зятем російського бізнесмена Германа Хана.

 

Ван дер Цваан в минулому працював з одним із основних обвинувачених у справі – Полом Манафортом, колишнім керівником передвиборчого штабу Дональда Трампа. Неправдиві свідчення він дав у рамках розслідування діяльності Манафорта в Україні.

 

У своєму зверненні до суду адвокати ван дер Цваана просили обмежитися умовним покаранням, одночасно дозволивши підсудному не пізніше серпня цього року повернутися до Лондона, де мешкає його родина.

 

Арґументи адвокатів суддя Емі Берман Джексон визнала неспроможними. За рішенням суду, протягом двох місяців Цваан перебуватиме під наглядом поліції, але, як уточнила суддя, зможе покинути США відразу ж після завершення 30-денного терміну ув'язнення.

 

На даний момент Мюллер висунув звинувачення проти 22 осіб, у тому числі тринадцяти громадян Росії – головним чином співробітників так званої «фабрики тролів». Серед обвинувачених кілька колишніх співробітників штабу Трампа.

04.04.2018