МЗС: Україна в достатній спосіб забезпечує освіту нацменшинам.

 

Україна підтверджує свої зобов'язання сприяти вільному та всебічному розвитку громадян України, зокрема представників національних меншин, а також продовжуватиме забезпечувати достатню частину освіти мовами національних меншин у початковій і середній школах на додаток до вивчення державної мови.

 

Про це йдеться у заяві прес-служби Міністерства закордонних справ, оприлюдненій у п'ятницю.

 

"Передбачають на законодавчому рівні закріпити продовження перехідного періоду для поступового здійснення реформи у сфері освіти та звільнити приватні школи від нових мовних вимог відповідно до ст. 13 Рамкової конвенції про захист національних меншин. Україна готова розпочати в межах виконання Закону України "Про освіту" новий діалог із представниками національних меншин і забезпечити, щоб виконання Закону України "Про освіту" не загрожувало збереженню їхньої культурної спадщини та безперервності вивчення мов національних меншин", – зазначено в заяві.

 

МЗС зазначає, що Україна надалі залишається в рамках своїх міжнародно-правових зобов'язань, а недавно підписаний указ Президента "Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік" є складовою законодавчого поля України, через яке, зокрема, вирішується питання імплементації закону "Про освіту", а також і "неухильний вектор змістовного дотримання висновка Венеційської комісії від 11 грудня 2017 року, зокрема пункту 126".

 

30.03.2018