Кандидат на вакцину проти туберкульозу

 

Туберкульоз залишається однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб у світі. Медиків і політиків у сфері охорони здоров'я особливо непокоїть те, що зростає кількість мультирезистентних патогенів. Зараз близько дюжини кандидатів на вакцину перебуває на стадії клінічних тестувань. Один з них отримав дозвіл на клінічні випробування, у яких повинен довести свою ефективність і безпечність для тих пацієнтів, до котрих хвороба повертається після успішного медикаментозного лікування. Крім того, другий етап дослідження завершиться дослідженнями на новонароджених, які мають високий ризик заразитися ВІЛ.




 

Попри два мільярди інфікованих та понад 10 мільйонів нових заражень щороку, про туберкульоз, здається, забули. Голосних заголовків він удостоюється рідко, на відміну від Еболи та вірусу Зіка, хоча за останні 200 років на його рахунку більше людських життів, ніж за цей же час у віспи, малярії, чуми, грипу, холери та СНІДу разом взятих.

 

Експерти роками застерігають про небезпеку, зокрема у зв’язку з резистентністю. Організація Об’єднаних Націй на вересень 2018 року запланувала окрему «зустріч високого рівня» на Генеральній асамблеї в Нью-Йорку присвятити хворобі – вони вп’яте обговорюватимуть питання охорони здоров’я.

 

Науковці посилено працюють над новою діагностикою, медикаментами та вакциною. Дослідники з Інституту інфекційної біології імені Макса Планка заклали підвалини для клінічної розробки одного з кандидатів на вакцину – VPM1002.

 

2015 року спільнота імені Макса Планка віддала ліцензію на VPM1002 Індійському Серум Інститутові, одному з найбільших виробників вакцини. Відтоді підприємство розробляло речовину разом з компанією «Vakzine Projekt Management GmbH» (VPM). Зараз VPM1002 тестують на приблизно 2000 піддослідних в Індії. Дослідження триває з початку 2018 року і має закінчитися до середини 2020 року.

 

Аби звести до мінімуму кількість піддослідних і тривалість дослідження, та все одно отримати змістовні результати, вчені лікують тих пацієнтів, які вже хоч раз хворіли на туберкульоз й успішно вилікувалися, та з невідомих дотепер причин захворіли вдруге впродовж року (таких пацієнтів близько 10%).

 

Частину піддослідних щепили VPM1002 кілька тижнів потому, як вилікували й відпустили додому. «Якщо речовина VPM1002 знизить рівень захворюваності серед цієї особливо тяжкої групи з повторюваними спалахами хвороби і проявить себе такою, що добре переноситься, то подолає вирішальну перепону на шляху до того, щоб її дозволили», – пояснив Штефан Кауфман (Stefan Kaufmann) з Інституту інфекційної біології імені Макса Планка, який великою мірою розробив науковий концепт VPM1002.

 

Без несподіванок завершився другий клінічний етап досліджень, що проводили з середини 2015 року на понад 400 новонароджених від ВІЛ-інфікованих та неінфікованих матерів. Результати дослідження ще мають підтвердити після третього етапу досліджень, що відбуватиметься з залученням щонайменше 5000 новонароджених.

 

«Це масштабне дослідження на Півдні Африки повинне визначити, чи безпечна вакцина для ВІЛ-позитивних і ВІЛ-негативних немовлят, і чи вона їх може захистити. Партнерство між європейськими країнами та багатьма країнами, що розвиваються, щодо клінічних досліджень – European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP) – погодило дослідження; тож фінансування також забезпечене», – сказав Кауфман.

 

Майже за 100 років дослідження туберкульозу не зазнало жодного поступу. Лише з початком ХХІ століття це почало повільно змінюватися. Наразі понад 12 кандидатів на вакцину перебуває на стадії клінічних тестувань. Зі всіх речовина VPM1002 найуспішніше пройшла клінічні дослідження та тести на ефективність.

 

Її розробили на основі іншої вакцини від туберкульозу з назвою БЦЖ – скорочення від бацила Кальмета-Герена (Bacillus Calmette–Guérin). Запровадженою 1921 року БЦЖ щороку щеплять мільйони новонароджених в тих регіонах, де туберкульоз поширений. Вакцина захищає малят від тяжкої форми туберкульозу, але ні дорослих, ні дітей не убезпечує від особливо поширеного легеневого туберкульозу.

 

З допомогою генних технологій науковці берлінського Інституту імені Макса Планка змінили VPM100 так, що речовина сильніше активує імунну систему проти збудників туберкульозу. Так кандидат на вакцину захищає від туберкульозу ефективніше, ніж БЦЖ, й одного дня замінить його для новонароджених та дорослих.

 

 

Impfstoff-Kandidat gegen Tuberkulose in Phase-II/III-Studie

mpg.de, 21. MÄRZ 2018

Зреферувала С. К.

27.03.2018