Єврокомісія нагримала на Україну: Київ відходить від євроінтеґраційних прагнень.

 

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган нагримав на українську владу через те, що вона не виконала свого зобов'язання про скасування електронного декларування для антикорупційних громадських організацій.

 

Різку заяву Гана опубліковано на офіційній сторінці Єврокомісії.

 

"Першого квітня вичерпується термін для подачі майнових декларацій громадськими активістами. Українська влада не дотрималася своїх зобов’язань. Відмова скасувати поширення цього зобов'язання, запровадженого для державних службовців, також на громадських активістів суперечить європейським аспіраціям України. Це також суперечить наполегливим рекомендаціям, наданим міжнародними партнерами України, зокрема ЄС (зокрема у контексті моніторингу дотримання Україною зобов'язань щодо візової лібералізації), Венеційською комісією та ОБСЄ/БДІПЛ", – обурився Ган.

 

Єврокомісар нагадує, що ідея електронного декларування в тому, щоб стримати від корупції державних чиновників.

 

"Представники громадянського суспільства не є державними посадовими особами. І вимога до них подавати майнові декларації накладає неприпустиме навантаження, чинить тиск на них та використовуватиметься тими, хто прагне зруйнувати зусилля України щодо боротьби з корупцією", – наголосив представник ЄК.

 

"Відносини Унії з Україною базуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодилися, що повага до демократичних принципів, прав людини та основоположних свобод є основними елементами Угоди про асоціацію. За останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не підірвати досягнутий прогрес", – заявив Ган.

 

Єврокомісар закликав Верховну Раду "якнайскоріше повернутися до цього питання та скасувати обов’язок майнового декларування для активістів громадянського суспільства та залишити це винятково для державних службовців".

 

 

28.03.2018