Ветерани АТО зможуть вибирати: земля чи гроші.

 

Під час минулого засідання сесії Тернопільської міськради депутати ухвалили рішення, згідно з яким учасники АТО з Тернополя зможуть вибирати – чи отримати земельну ділянку під будівництво, чи грошову компенсацію за неї, передає Терноград.

 

Рішення депутати погодили з представниками громадських організації учасників АТО Тернополя.

 

Зі слів міського голови Сергія Надала, сума, що зможуть отримати учасники АТО, становитиме середню вартість земельної ділянки у місті, помножену на 6 сотих – саме такі ділянки отримали раніше бійці.

 

«Оскільки у Тернополі нараховуємо зараз приблизно 900 учасників АТО, які досі очікують на отримання земельної ділянки під індивідуальне будівництво, міська рада ухвалила рішення про надання одноразової грошової компенсації з бюджету тернополянам-учасникам АТО за неотриману земельну ділянку. Розмір грошової компенсації, як еквівалента земельної ділянки для бійців АТО, визначатимемо згідно з середньою вартістю землі у межах міста», – повідомив Сергій Надал.

 

Кошти, що будуть компенсовані ветеранам АТО, отримуватимуть від продажу земельних ділянок на відкритих торгах у формі аукціонів.

 

Ветерани отримають можливість обирати: або грошова компенсація за землю, або земельна ділянка, наголошують в Тернопільській міськраді.

 

Таку ініціативу вже підтримали на рівні Асоціації міст України. Виконавча дирекція АМУ розробила проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» щодо гарантій забезпечення земельними ділянками ветеранів війни».

 

Основна мета законопроекту полягає в тому, щоб всі ветерани війни могли реально реалізувати своє право на отримання земельних ділянок.

 

У законопроекті запропоновано запровадити як альтернативу праву на отримання земельної ділянки грошову компенсацію її вартості. Компенсацію виплачуватимуть з державного бюджету, що гарантуватиме наявність коштів, оскільки не всі органи місцевого самоврядування мають відповідні ресурси.

 

«Ця компенсація також поширюватиметься на сім’ї загиблих, оскільки їх, вважаємо, держава повинна оберігати в першу чергу», – пояснили в АМУ.

 

Наразі тривають консультації щодо реєстрації проекту закону у Верховній Раді України. Якщо парламент схвалить цей законопроект, тернопільський варіант грошової компенсації буде поширений на всю Україну. Більше того, якщо частину компенсації будуть виділяти з державного бюджету, ветерани АТО зможуть отримати ще більше коштів.

 

Зазначимо, у Львові учасники АТО, які мають право на забезпечення житлом, можуть замість нього отримати компенсацію у 100 тис. грн.

26.03.2018