Луценко: Парламент планували обстріляти з боку Дніпра.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що "зловмисники планували встановити гранатомети або на Трухановому острові, або на баржі з Дніпра та обстріляти центр Києва".

 

Як передає УНІАН, про це він сказав у Верховній Раді під час представлення подання на притягнення народного депутата Надії Савченко до кримінальної відповідальності.

 

 

Зі слів Луценка, "на сьогоднішній день достеменно встановлено з показів свідків, що зловмисники планували встановити гранатомети або на Трухановому острові, або на баржі з Дніпра та обстріляти центр Києва. Як ви розумієте, не прицільно. Хто при цьому постраждав би більше – депутати чи прості українці, які тут знаходяться, живуть, працюють, – відповідь очевидна".

 

Як наголосив генпрокурор, "це був теракт, направлений на повалення української держави. Більше мені додати нічого. І за це має настати відповідальність".

 

Надія Савченко слухала виступ Юрія Луценка в сесійній залі просто біля трибуни.

 

Згодом вона сказала, що на відео, яке продемонстрував у сесійній залі генеральний прокурор Юрій Луценко, містяться нібито її спеціальні розмови на камеру. Як сказала Савченко, не тільки вона, а весь український народ думає про те, щоб зруйнувати Верховну Раду. “Ви нічого не зробили за чотири роки, щоб війна, яку ви розпочали, ділячи портфелі, не прийшла до вас у парламент”, – цитує ТСН.ua.

 

З її слів, якщо батькові доводиться підривати гранату в суді, щоб добитися справедливості, якщо героям АТО доводиться завершувати життя самогубством, "а куля в лоба так і не прилетіла тому, хто кричав і так просив собі кулю в лоба, то не я буду ваша небезпека в парламенті, а вашою небезпекою буде ваш народ".

 

Перед цим Савченко почубилася з Юрієм Луценком на засіданні реґламентного комітету ВР, який розглядав подання генерального прокурора про дозвіл на арешт народного депутата.

 

"Надю, якщо ви так хочете закінчити цю війну, то треба було взірвати Захарченка, а не Верховну Раду і уряд... Але ви зброю, отриману від терористів, доправили в Київ для розстрілу мирних людей з мінометів, для знищення конституційних органів влади, для створення хаосу і для подальшого узгодження з терористами їхнього наступу на Донбас. Ось чому Янукович затягує свій процес... Він за спинами терористів "ДНР" після вами нібито запланованих вибухів у Києві хотів знову повернутися на свій кривавий трон", – заявив Луценко.

 

"Дійшло б діло і до Захарченка", – відповіла Савченко.

 

Надія Савченко під час дискусії закинула Луценкові претензії щодо його ролі в Революції гідності. "Не треба мене, Надю, лякати тим, щоб я пам’ятав про близькість смерті. Я перед нею був на 31 день голодування і я знаю, що це таке. Тільки я тоді скинув 23 кг і отримав 16 дірок у шлунку, а ти вийшла напомпована російською пропагандою: про зброю на Майдані, про гроші на Майдані", – звернувся Луценко до депутатки.

 

"Я була на Майдані і бачила твої злочини", – відповіла вона. "Жуйте гранату", – порадив їй генпрокурор: нардеп принесла "омонімічні" фрукти на засідання.

 

"Я нагадаю вам історію, якщо ви хочете про хунту. 1934 рік. Австрія. 130 перевдягнених в австрійську форму фашистських спецназівців захоплюють урядовий квартал", – почав він. "Так, історик у нас генеральний прокурор. Може, вам краще викладати?" – спитала Савченко. "… стріляють у прем’єр-міністра. Надамо допомогу тільки тоді, коли підпишеш про капітуляцію і приєднання до фашистської Німеччини. Він помирає від рани, але цього не робить. Через чотири роки Австрія стала частиною Рейху і почались небачені вбивства-звірства мільйонів людей. Далека ця історія для вашої освіти, Надю? Окей. Згадайте Крим. З чого він почався?" – сказав очільник ГПУ. "Із того, що ви портфелі ділили", – огризнулася нардеп. "Із захоплення урядового кварталу. І відділились від України. Із цього почались смерті", – обурився Луценко.

 

Коли Савченко намагалася перевати Луценка, він знову повторив: "Жуйте гранати". На це вона відповіла: "Може, метнути?"

 

22.03.2018