Справа Савченко: У Верховній Раді продемонстрували відео підготовки теракту.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час захисту перед депутатами подання про арешт Надії Савченко продемонстрував відео- та аудіозаписи про те, як Надія Савченко планувала здійснити державний переворот у країні з метою усунення чинної влади. Фільм, підготований прокуратурою, тривалістю 20 хвилин. На плівці зафіксовані переговори Савченко щодо перевезення зброї з ОРДЛО та можливостей зміни влади в Україні.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

Відео змогли показати не одразу – при першій спробі демонстрації з трансляцією виникли проблеми. Після цього генеральний прокурор Юрій Луценко продовжив виступ із трибуни парламенту.

 

Савченко під час виступу Луценка стояла прямо перед президією з телефоном у руках.

 

Потім у ВР спробували вдруге продемонструвати відео, але воно було низької якості, зокрема був нерозбірливий текст і поганий звук. Після кількох секунд демонстрації такого відео Голова ВР Андрій Парубій сказав, щоб його вимкнули, і запропонував депутатам ставити питання генпрокурору. Попри це, технічні проблеми були вирішені.

 

Один із записів здійснювався 1 грудня 2017 року на території військової частини у Хмельницькому.

 

Так, Савченко у розмові з Рубаном, а також із військовослужбовцями Березнем та Лящем говорить про те, що не варто сподіватися на те, що Петро Порошенко програє президентські вибори, і пропонує знищити його й інших високопосадовців фізично у залі парламенту.

 

"Юлька (Юлія Тимошенко, – Z) не влаштовує ні Росію, ні Америку. Вона йому буде не конкурент. Він буде виводити в другий тур слабих гравців – Ляшка, Бойка. Я пропоную переворот. Їх треба прибрати фізично, всіх і зразу за один день. Треба зробити так, щоб вони бігли. Мене менше цікавить урядовий квартал, а більше їхні помешкання. Треба зробити так, щоб їм не було куди вертатися. Далі ваша задача – тримати периметр", – міркує Савченко.

 

Також на відео чути, як вона говорить, що коли не вдасться знищити керівництво держави у будівлі ВРУ, то зробити це слід у їхніх помешканнях. Потім розмова заходить про спосіб вбивства конкретно Порошенка, секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, коли вони будуть разом у ВР.

 

"Це один день в рік, коли президент читає свій доклад", – Савченко пропонувала день заслуховування щорічного послання в сесійній залі.

 

Далі вони розглядають план будівлі ВРУ і говорять про деталі, де саме є охорона президента та як краще здійснити замах, куди, через які двері зайти в залу для здійснення теракту.

 

З відео випливає, що Савченко узгоджувала свої дії з ватажком екстремістського руху "ДНР" Олександром Захарченком.

 

"Ще. Прохання Турчинова їм особисто віддати. Я кажу: прохання буде (нецензурно), простіше нам самим з ним розібратися. Ну це було особисте прохання цього, Захара, за війну на Донбасі і за все інше, за його (нецензурно) накази", - говорила Савченко в розмові з одним зі свідків, інформує LB.ua.

 

22.03.2018