Єврокомісія очікує від "Газпрому" сплати $2,6 млрд на користь України.

 

Заступник голови Єврокомісії щодо Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що Стокгольмський арбітраж зіграв важливу роль у відносинах "Газпрому" і "Нафтогазу України" і висловив сподівання на те, що російський монополіст виплатить борг Україні.

 

Про це Шефчович сказав на слуханнях в середу в Брюсселі у комітеті Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Європейська комісія тільки вітає рішення Стокгольмського трибуналу щодо угоди про постачання і транзит газу між "Нафтогазом" і "Газпромом". Єврокомісія очікує, що обидві сторони будуть поважати це рішення і що різні положення цього рішення дозволять запустити торговельні відносини між "Нафтогазом" і "Газпромом", – сказав заступник голови Єврокомісії.

 

"Але ми не можемо не відчувати занепокоєння в зв'язку з останнім розвитком ситуації між "Газпромом" і "Нафтогазом" після рішення арбітражу 28 лютого. Відомо, що "Газпром" виявив ініціативу щодо розірвання газового контракту як з постачання, так і транзиту. Якщо це відбудеться, ми вважаємо, що потрібно буде діяти згідно з передбаченою процедурою, враховуючи права й обов'язки обох сторін і беручи до уваги наслідки для третіх сторін, зокрема для держав-членів", – продовжив Шефчович.

 

"Ми вважаємо, що в інтересах "Газпрому" і "Нафтогазу", а також Росії і Європейського Союзу поважати рішення Стокгольмського суду. Треба уникати ескалації і треба також стежити за тим, щоб "Газпром" поважав положення цього рішення, включаючи виплату 2,6 млрд доларів "Нафтогазу" і щоб "Газпром" продовжував енергопостачання", – наголосив заступник голови ЄК.

 

Шефчович висловив надію, що будь-які заходи, котрі вживає різна влада, не торкнуться транзитного газу. "Це було б повністю контрпродуктивно і завадило б вирішенню нинішньої ситуації. Й обидві сторони обіцяли мені, що цього не буде", – пояснив він.

 

"Комісія, зрозуміло, готова сьогодні зіграти свою роль у переговорах", – запевнив Шефчович.

 

Він нагадав, що Україна активувала 1 березня механізм раннього запобігання кризовим ситуаціям в енергетиці згідно з Угодою про асоціацію з ЄС після того, як не отримала замовленого газу. "Це перший раз, коли цей механізм був активований і комісія негайно відреагувала", – зазначив представник Єврокомісії.

 

22.03.2018