Микольська: Україна досягла показників торгівлі, які були до початку агресії Росії.

 

Україна вперше досягнула тих показників торгівлі, які були до початку військової і торговельної агресії Росії.

 

Про це в Брюсселі заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська, інформує аґенція УНІАН.

 

"Кількість українських компаній, що експортують до ЄС, зросла вдвічі з початку дії поглибленої та всебічної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Важливо те, що компанії також переорієнтовуються з російського ринку на ринок ЄС та ринки третіх країн – Африки, Близького Сходу, США і Канади", – зазначила вона.

 

Торговий представник повідомила, що уряд перебуває у постійному діалозі з Європарламентом про збільшення доступу українських компаній на ринок ЄС. Проте, на її думку, протекціоністські настрої, які зараз панують у міжнародній торгівлі, перешкоджають, зокрема, й подальшій інтеграції України з ЄС.

 

Як приклад вона навела нещодавнє рішення Єврокомісії відкинути запропоновані експортерами гарячекатаного прокату зобов'язання для незастосування антидемпінгових мит. До України було застосовано таке ж рішення, як і до інших країн, котрі не мають ЗВТ з ЄС. Натомість положення ст.50 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачає надання переваги ціновим зобов'язанням. Тому українська сторона розчарована таким рішенням і зараз спільно з національною індустрією детально це аналізує.

 

"Важливо вести постійний діалог, тому що питання перегляду Угоди, збільшення квот та їх скасування, перегляд певних виключень з Угоди належить до компетенції Європарламенту. Ми також доносимо важливий меседж до європейських партнерів: українські товари та послуги потрібні європейському споживачу, бо мають високу якість, конкурентоспроможну ціну і виготовлені з індивідуальним підходом", – прокоментувала заступниця міністра.

 

21.03.2018