Дональд Трамп таки привітав Путіна з переобранням.

У телефонній розмові з шефом Кремля глава Білого дому зазначив, що хотів би обговорити ситуацію в Україні.

 

 

Президент США Дональд Трамп повідомив на брифінгу в Овальному кабінеті, що зателефонував російському президентові Володимиру Путіну у вівторок, 20 березня, і привітав його з перемогою на виборах. За його словами, він хотів би зустрітися з російським президентом й обговорити ситуацію в Україні, в Сирії і на Корейському півострові.

 

«Ми дуже добре поговорили і, гадаю, ми зустрінемося в недалекому майбутньому, щоб обговорити гонку озброєнь, яка виходить з-під контролю», – цитує слова Трампа видання The New York Times.

 

«Президент ще раз підтвердив, що важливо підтримувати діалог з Росією, щоб ми могли зосередитися на деяких царинах, де є спільність інтересів», – зазначила прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс (Sarah Sanders), додавши, що Вашінґтон продовжить «проявляти жорсткість» щодо Москви там, де це необхідно. Сандерс також нагадала, що Трамп, привітавши Путіна з перемогою на виборах, вчинив те, що напередодні вже зробили лідери Німеччини та Франції і що раніше, в 2012 році, робив президент США Барак Обама.

 

Відомо, що деякі зовнішньополітичні радники президента США рекомендували йому не вітати Путіна з перемогою на виборах. Про це повідомляє видання The Washington Post з покликом на свої джерела в Білому домі. Відзначається, що Трамп проіґнорував думку радників.

 

Своєю чергою, низка авторитетних сенаторів-республіканців скритикували цей вчинок Трампа. Зокрема, Джон Маккейн заявив: «Американський президент не може бути лідером Вільного світу, вітаючи диктаторів з перемогою на нікчемних виборах. Привітавши Володимира Путіна, президент Трамп образив кожного громадянина Росії, якому було відмовлено в праві на чесний голос».

21.03.2018