Реальний Brexit відтерміновано.

Відповідне рішення ухвалили на перемовинах представники Великої Британії та Європейської Унії.

 

                           Девід Девіс і Мішель Барньє

 

Лондон і Брюссель уклали домовленість про те, що після формального виходу з Євроунії 29 березня 2019 року Об’єднане Королівство зможе ще майже два роки (21 місяць) «оформляти розлучення» з ЄУ і одночасно зберігати майже всі права країни-члена. Протягом цього часу британська сторона не зможе брати участі в ухваленні рішень, але продовжить дотримуватися правил ЄУ, платити внески в його бюджет і визнавати рішення суду ЄУ. При цьому Лондон залишиться учасником загальноєвропейського ринку і митної унії.

 

Про таку домовленість оголосили у понеділок, 19 березня, на спільній прес-конференції голова делегації Великої Британії Девід Девіс (David Davis)  і голова делегації Євроунії Мішель Барньє (Michel Barnier), назвавши її «вирішальним кроком». Про це повідомило радіо ВВС.

 

Інші домовленості охоплюють угоду про права громадян ЄУ в Об’єднаному Королівстві та підданих Елізабет ІІ в країнах Унії. За словами Барньє, до обіцянок зберегти всі чинні права тих громадян країн ЄУ, хто вже мешкає у Великій Британії, додалася домовленість про те, що громадяни ЄУ, котрі приїдуть до Британії в перехідний період, отримають ті ж права, що й ті, хто прибув туди до Brexit'а.

 

Домовленість про перехідний період, досягнуту делегаціями на чолі з Девісом і Барньє, ще повинні будуть завізувати своїми підписами на саміті цього тижня британська прем'єрка Тереза ​​Мей і лідери інших 27-ми країн Євроунії. Домовленість буде офіційно закріплена в договорі про Brexit, який, як очікується, підпишуть до жовтня 2018 року. Сторонам, однак, ще належить домовитися з деяких принципових питань, у тому числі – про кордон між Північною Ірландією і Республікою Ірландія.

19.03.2018